Cursus Ruimtevaart

BELANGRIJKE INFO i.v.m. CURSUSJAAR 2020 - 2021

Het cursusjaar 2020 – 2021 zal anders verlopen dan we gewend zijn.

Momenteel (3 augustus 2020) gaan we ervan uit dat we in september met ons cursusjaar kunnen starten, zij het met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Concreet betekent dit o.a. dat het aantal cursisten dat ter plaatse bij Urania wordt toegelaten, beperkt zal worden. De aanwezige cursisten worden geacht de dan geldende veiligheidsmaatregelen correct na te leven!

Om toch zoveel mogelijk mensen de kans te geven onze cursussen te volgen, werkten we nieuwe cursusformules uit! Vanaf september bieden we een aantal cursussen ook online aan!

Cursisten kunnen vanaf nu kiezen tussen 3 CURSUSFORMULES!

Cursusformule “LOKAAL-PAS”

Je volgt de cursus ter plaatse in onze lokalen, uiteraard indien toegelaten en in overeenstemming met de geldende maatregelen. 

Cursusformule “VIDEO-PAS”

Je volgt de cursus online, via een persoonlijke en beveiligde link. Je kan de les zo vaak herbekijken als je wilt. De lessen komen online 1 dag na de fysieke les en blijven beschikbaar tot aan het einde van het cursusjaar.

Als je voor deze formule kiest, kan je de lessen NIET ter plaatse bijwonen. Als lid ben je uiteraard altijd welkom tijdens onze openingsuren, maar je hebt geen toegang tot de lessen.

Om de online lessen te kunnen volgen, dien je een account aan te maken op de Urania-website. 

Cursusformule “COMBI-PAS”

Combinatie van beide bovenstaande formules: je mag de lessen ter plaatse volgen, maar je krijgt ook toegang tot de online lessen, via een persoonlijke en beveiligde link.

 

 

 

Ruimtevaart en haar toepassingen, het is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Een cursus ruimtevaart mocht dan ook niet ontbreken in het Urania-aanbod.

Beginnen doen we – hoe kan het ook anders – met het begin. Van de V2 naar de Maan. Nadien kwamen de ruimtestations, met het International Space Station als uitschieter, al zou dit (Amerikaans) ruimtestation er misschien nooit gekomen zijn zonder de ervaring van de Russen met Salyut en Mir. Geen ruimtevaart zonder raketten. We gaan niet alleen na hoe een raket werkt maar we bekijken ook de verschillende types. En dan hebben we het niet alleen over wegwerpraketten en herbruikbare raketten. Raketten lanceren satellieten. Welke banen komen daarbij kijken? Wat zijn de toepassingen en welke evoluties kunnen we de volgende jaren verwachten.

Maar die ruimtetuigen draaien niet alleen rond de aarde, we kijken ook eens naar de (inter)planetaire sondes. Ondertussen wordt de ruimtevaart meer en meer “commercieel” en zien we allerlei nieuwe toepassingen. En wie weet wordt het niet NASA maar een privé-organisatie die de eerste mens opnieuw naar de maan stuurt. Of Mars verovert.

 

 

Deze reeks bestaat uit 8 lessen, op woensdagavond, van 20 u. tot 22 u.

Start in september 2020

 

CURSUSKOST 

LOKAAL-PAS : 20 euro 

VIDEO-PAS: 25 euro

COMBI-PAS: 35 euro

 

Om deel te nemen aan deze cursus dien je lid te zijn van Urania.

Inschrijven doe je  via het online inschrijvingsformulier of op de sterrenwacht zelf, tijdens de openingsuren.

Lessen

Najaar
Onderwerp Datum Lesgever
Hoe het begon 07/10/2020 - 20:00 Koen Geukens
Ruimtestations 14/10/2020 - 20:00 Koen Geukens
Het commerciële aspect 21/10/2020 - 20:00 Koen Geukens
Raketten en lanceerbases 28/10/2020 - 20:00 Koen Geukens
Soorten satellieten en hun banen 18/11/2020 - 20:00 Koen Geukens
De verkenning van de (inter)planetaire ruimte 25/11/2020 - 20:00 Koen Geukens
Nieuwe mogelijkheden 02/12/2020 - 20:00 Koen Geukens
De mens in de ruimte 09/12/2020 - 20:00 Koen Geukens