Astrofysica

Deze cursus past theoretische natuurkundige beginselen toe in de astronomie en bestaat uit drie delen:

- deel 1 “Hemelmechanica en de werking van sterren “(voorjaar 2017);

- deel 2 “Steratmosferen en de evolutie van sterren en sterrenstelsels” (voorjaar 2018);

- deel 3 “Kosmologie” (voorjaar 2019). De cursus wordt in het deel 1 ingeleid door een herhaling van enkele wiskundige begrippen.

Echter in de cursus zelf zal het accent meer op benaderingen en eenvoudige berekeningen liggen dan wel op lange mathematische afleidingen, die we vermijden. De fundamentele natuurkundige principes worden eerst zorgvuldig uitgelegd. Deze worden vervolgens gebruikt om astronomische problemen te berekenen. Bij de cursus wordt ook een Excel spreadsheet verdeeld met voorbeelden van berekeningen. De cursist kan dan thuis zelf de berekeningen nagaan en op eigen kracht andere oefeningen oplossen die ter beschikking gesteld zullen worden.

De drie delen van de cursus zijn relatief onafhankelijk daar waar nodig zal eventueel kort de stof herhaald worden uit een ander deel. Op het einde van de cursus moet de cursist wetenschappelijke artikelen en studieboeken begrijpen zoals bijvoorbeeld de level 3

Cursus  Kosmologie (deel 3) van dit werkjaar:

Kosmologie bestudeert de geschiedenis van ons heelal. In de laatste 25 jaren werden enorme vooruitgangen geboekt. De steeds betere waarnemingen stellen ons in staat om bijvoorbeeld de nauwkeurig gemeten kosmische microgolf achtergrondstraling, dat 300.000 jaren na de Big Bang ontstond, te gebruiken bij het toetsen van theoretische modellen voor het ontstaan van ons heelal. Een ander voorbeeld zijn de simulaties van de evolutie van ons heelal die het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels en clusters daarvan nabootsen. Deze cursus bespreekt de belangrijkste aspecten van kosmologie. Hierbij zullen we zowel experimentele waarnemingen bespreken als hun theoretische interpretatie. Achtereenvolgend behandelen we: het huidig heelal en zijn samenstelling, de modellen voor ons heelal, de thermische geschiedenis van het heelal en de nucleo-synthese, de kosmische achtergrondstraling en inflatie.

De lessen starten in het voorjaar en gaan door op de donderdagavonden: 10, 17, 31 januari, 7, 14, 21 en 28 februari, 14, 21 en 28 maart 2019

De deelnameprijs bedraagt 25,00 euro. 

Om deel te nemen aan deze cursus dien je lid te zijn van Urania.

Inschrijven doe je  via het online inschrijvingsformulier of op de sterrenwacht zelf, tijdens de openingsuren.

 

Het lesprogramma is pas definitief vanaf de opendeurdagen (13-15 september 2019), de data hieronder zijn dus nog voorlopig.

Lessen

Voorjaar
Onderwerp Datum Lesgever
Fronten en frontale depressies 10/03/2020 - 20:00 .