De ruimte in een petrischaal: nieuwe inzichten voor huid problematiek tijdens toekomstige ruimtevaartmissies

In hun reis naar de ruimte worden astronauten blootgesteld aan een ongewone en gevaarlijke omgeving, hetgeen gepaard gaat met tal van gezondheidsrisico’s. Deze zijn te wijten aan verhoogde dosissen ioniserende straling, continue gewichtsloosheid en psychologische stress en komen o.a. tot uiting tijdens een langdurige ruimtevaart als versnelde boten spierafbraak, cardiovasculaire problemen alsook cognitieve problemen. Daarnaast zijn huidproblemen één van de meest gerapporteerde gezondheidsproblemen door astronauten tijdens hun ruimteverblijf op het internationale ruimtestation (ISS), met jeuk, huidirritaties en uitslag alsook een vertraagde wondgenezing als meest voorkomende klachten. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de huid symptomen van een versnelde veroudering vertoont na terugkeer van een lang verblijf op ISS. Dit is problematisch, omdat toekomstige ruimtemissies naar de Maan en naar Mars veel langer zullen duren dan de huidige missies naar het internationale ruimtestation, waarbij de opgelopen dosis ioniserende straling als ook de psychologische lasten alleen maar toenemen. Verwacht wordt dat dus de nadelige gezondheidseffecten alleen maar zullen toenemen in aantal en graad van ernst.


Om te begrijpen hoe de complexe omgevingsstressoren die men in de ruimte ervaart tot de bovengenoemde huidproblemen leiden, bootsen we in het laboratorium van SCK CEN, met behulp van tuimelmachines, stresshormonen en ioniserende straling, deze ruimtestressoren na. Daarnaast hebben we door internationale samenwerkingen toegang tot deeltjesversnellers waarmee we specifieke aspecten van ruimtestraling die astronauten op weg naar de Maan en Mars tegenkomen beter kunnen nabootsen. Met steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zullen we bovendien na blootstelling aan gewichtsloosheid en stress, cellen ronddraaien op een grote centrifuge, om zo de invloed van toegenomen zwaartekracht op de wondheling te onderzoeken. Op die manier hopen we ons inzicht in het effect van de complexe ruimteomgeving op de gezondheid van astronauten te verbeteren alsook richting te geven aan mogelijke remedies voor huidproblemen die zowel optreden tijdens lange ruimtereizen als op aarde.

 

Eline Radstake
Environment, Health and Safety, Radiobiology Unit,
Belgian Nuclear Research Centre SCK CEN

 

Link naar de online les: (enkel toegankelijk voor cursisten met een COMBI- of VIDEO-PAS - je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen bekijken).

https://www.urania.be/content/huidproblematiek-tijdens-ruimtevaartmissies-eline-radstake

Werkjaar: 
2021 - 2022
Datum: 
dinsdag, 26 oktober, 2021 - 20:00 tot 22:00
Lesgever: 
E. Radstake
Cursus: 
Seminaries Sterrenkunde
Deel: 
Najaar
Lokalen: 
Grote zaal