Kijkavond Perseïden 11 augustus vanaf 19u30

Kom naar vallende sterren kijken op de speciale Perseïden-kijkavond op 11 augustus!

Jaarlijks trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan met de dampkring van de aarde, en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel is een vallende ster of meteoor.

 

Vanaf 8 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. Dit jaar zal de maan de waarnemingen niet ernstig storen. Tijdens een maanloze nacht kan je op een donkere plaats rond het Perseïdenmaximum tientallen meteoren per uur waarnemen.

Urania opent haar deuren op vrijdag 11 augustus vanaf 19.30 uur voor een infoavond over dit hemelverschijnsel. Zodra het voldoende donker is, helpen ervaren begeleiders de bezoekers om zoveel mogelijk vallende sterren te vangen.

Op de parking zullen verschillende telescopen staan waardoor je een blik in het heelal kan werpen.

Ook de Astroshop is open en voor een verfrissend drankje is er de Astrobar.   De toegang is gratis.

Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien.

 

Extra planetariumvoorstellingen: We voorzien om 20u30 een voorstelling in ons Zeiss Planetarium tijdens de Perseïden-kijkavond. De toegang bedraagt 5 euro. Uranialeden bezoeken het planetarium gratis en hoeven dus geen tickets aan te kopen.

 

 

 

 

 

 
  

Datum: 
vrijdag, 11 augustus, 2017 - 20:30 tot 22:30
Verantwoordelijke: 
Marc Van den Broeck
Type Activiteit: 
Kijkavonden
Lokalen: 
Tentoonstellingszaal