Ledenuitstap naar Space Expo, Estec en Omniversum

*** wegens groot succes herhaald ***

Uranialeden gaan op uitstap naar Zuid-Holland

Ga je mee op zaterdag 11 november?
In de voormiddag brengt de bus je naar Space Expo in Noordwijk, voor een reis langs sterren en planeten. Met de Space Train rijd je naar de gebouwen van ESTEC voor een exclusief bezoek en als afsluiter bekijk je de film "A beautiful planet" in het Omniversum in Den Haag.

 

De dag in vogelvlucht

 • 07u30    Vertrek uit Hove
 • 10u00    Space Expo - ESTEC
   • Om 10u bezoekt de helft van de groep ESTEC met de Space Train; de andere helft begint aan een vrij bezoek van de Space Expo tentoonstelling.
   • Om 11u30 bezoekt de tweede helft van de groep ESTEC met de Space Train, terwijl de eerste groep aan het vrij bezoek begint.
   • Tussen of ná het bezoek kan men een broodje eten in de Coffee Corner
 • 14u15    Vertrek naar Omniversum
 • 16u00    Filmvoorstelling "A Beautiful Planet"
 • 17u00    Vertrek uit Den Haag
 • 19u00    Aankomst Hove

 

De dag in detail

In de voormiddag brengt de bus je naar Space Expo in Noordwijk, voor een reis langs sterren en planeten. Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van ESTEC, de grootste vestiging en het technologische hart van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Hier leer je alles over ruimtevaart en bekende astronauten. Je wordt meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. In de tentoonstelling maak je op leuke wijze kennis met ruimtevaart in al haar facetten. Je kan je ook verbazen over de afmetingen van de originele Soyuz capsule, waarmee de Nederlands astronaut André Kuipers in de ruimte gevlogen heeft. Ook onze astronaut Frank De Winne heeft met een dergelijke capsule gevlogen. Naast de rijke historie toont Space Expo je ook de toepassingen én de techniek achter de ruimtevaart.

Aan de hand van leuke anekdotes kan je de geschiedenis van de ruimtevaart opnieuw beleven. Ook krijg je een indruk van de psychologische en emotionele uitdagingen waaraan de zes mannen en vrouwen worden blootgesteld door een half jaar lang in het International Space Station ISS met elkaar te werken en te leven.

Ook de nieuwste ontwikkelingen in de technische kant van de ruimtevaart komen zeker aan bod.

Ben je een echte ruimtevaartfan ?  Dan moet je hier geweest zijn !

 

Maar dat is niet alles !!

 

Speciaal voor onze groep wordt een extra Space Train ingelegd, waarmee je een kijkje kan nemen in de “interne keuken” van ESA. Die Space Train brengt je immers naar het terrein en de gebouwen van ESTEC (European Space and TEchnology Center) zelf. Gidsen zullen je uitgebreid vertellen over de activiteiten bij ESA-ESTEC en je zal er o.a. trainingsmodules en testmodellen zien van bekende ESA ruimtevaartuigen

Je komt dus op plaatsen waar de normale bezoekers van Space Expo niet mogen of kunnen komen. Daarom vraagt ESA-ESTEC dat je je kan legitimeren. Vergeet dus je identiteitskaart niet … anders vertrekt de Space Train zonder jou.

Na het bezoek aan ESTEC en de Space Expo kan je eventueel een hapje eten in de Coffee Corner van Space Expo, zodat je “gewapend” bent om de rest van de dag door te komen. En als je nog op zoek bent naar een uniek ruimtevaart-souvenir, kan je dat zeker in de Space Shop vinden.

Na de middag brengt de bus je naar het Omniversum in Den Haag. Hier stap je aan boord van het International Space Station en kan je rond de aarde zweven … of toch bijna : je wordt immers ondergedompeld in een IMAX-film, geprojecteerd op het grootste koepelscherm van de Benelux.

In de film “A Beautiful Planet” sluit je je aan bij de astronauten Wilmore, Virts en Cristoforetti en kan je ervaren hoe zij vanuit het ISS neerkijken op onze aarde. De astronauten maakten o.a. nachtopnamen van de miljarden lichtjes die de aarde verlichten. Alhoewel dit indrukwekkende beelden oplevert, is hierop ook goed te zien welk effect de steeds groter wordende wereldbevolking op de aarde heeft.

 

En dan gaat het niet alleen om lichthinder! Vanuit de ruimte zien de astronauten ook duidelijk de ontbossing, kleiner wordende gletsjers en bosbranden. Naast observatie behoort het kweken van sla en medische onderzoeken tot hun taak.

De spectaculaire IMAX-film geeft een mooi beeld van het leven in het ruimtestation : hoe was je je haren, hoe wordt er gerecycled en hoe vier je kerst in de ruimte ?

Grijp deze kans om voor even astronaut te zijn en leer meer over de plek die we thuis noemen!

Als we na de film weer veilig op aarde geland zijn, vertrekt de bus terug naar Hove, waar we tussen 18u30 en 19u aankomen na een boeiende dag.

 

Praktische info

Wil je graag meegaan ?

Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar hilde.willemsen@urania.be en stort het verschuldigde bedrag (€ 42,- voor leden of € 37 voor medewerkers en Oberonianen) op rekeningnummer BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania.

Jongeren kunnen mee vanaf de leeftijd van 9 jaar, mits begeleid door een volwassene.
Niet-begeleide jongeren kunnen mee vanaf 12 jaar, onder supervisie van de Oberonleiding.

Datum: 
zaterdag, 11 november, 2017 - 07:00 tot 19:00
Verantwoordelijke: 
Rob Embrechts
Type Activiteit: 
Uitstap