Lezing: Deeltjesfysica voor dummies deel 1

28 nov en 5 dec: Deeltjesfysica voor dummies (2-delig) (Marcel Van den Wyngaert)

Op maandag 28 november 2016 is er op Urania om 14 uur een lezing over "Deeltjesfysica voor dummies deel 1" door Prof (o.r.) ing PEM Van den Wyngaert. Bezoekers en Urania leden zijn welkom. De toegang is 5 euro (inclusief 1 drankje in de Astrobar), voor Urania leden is de toegang gratis. Reserveren is nodig en kan via info@urania.be.

De lezing “Introductie Deeltjesfysica” heeft de bedoeling op een eenvoudige niet mathematische manier de wereld van het oneindige te verkennen. Er wordt een bondig overzicht gegeven van een aantal van de meest ophefmakende en fascinerende aspecten die in de fysica van de deeltjes vooral in de loop van de twintigste eeuw werden ontdekt en die tezamen met de Relativiteitstheorie de moderne Natuurkunde vormen.

Wonderbaar is dat de kennis van het oneindig kleine de wetenschap van het oneindig grootte aanvult en soms verklaart. Albert Einstein de vader van de Relativiteitstheorie blijkt hierbij als grondlegger van de foto-elektriciteit ook als vader van de deeltjesfysica te moeten worden aanzien.

De lezing bestaat uit vier delen. In een inleidend gedeelte worden vooral enkele begrippen uit vroegere basisnatuurkunde opgerakeld. In een volgende deel dalen we letterlijk stapsgewijze af vanaf de zichtbare wereld naar het allerkleinste. In het volgende deel wordt er een rondgang gemaakt in dit oneindig kleine, waar de meest nieuwe vreemde aspecten van de moderne natuurkunde aan bod komen zoals: tunneling, kwantumverstrengeling, teleportatie, qubits … Dit gedeelte heet terecht “Welkom in Absurdistan”.

Ten slotte volgt nog een epiloog die een kort overzicht biedt van wat we tezamen beleefd hebben met een poging de “Theorie van Alles” te verklaren.

Datum: 
maandag, 28 november, 2016 - 14:00 tot 16:00
Prijs: 
5.00
Verantwoordelijke: 
Marc Van den Broeck
Type Activiteit: 
Voordracht
Lokalen: 
Auditorium