Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie - alle Uranialeden welkom!

Programma

Deuren open vanaf 14.30 uur.

15.00 uur: Verwelkoming en terugblik op 2018 door directeur Marc Van den Broeck

15.10 uur: Vooruitblik op 2019

  • Planning planetariumproject

  • Start Urania-feestjaar

  • Komende activiteiten

15.30 uur: Gastspreker Gerard Bodifee vertelt over "Einsteins Blokuniversum".

Een complex onderwerp om aan te snijden op een feestelijke gebeurtenis als een nieuwjaarsreceptie....  Maar astrofysicus en oud Urania-lesgever Gerard Bodifee slaagt er als geen ander in om moeilijke materie op een begrijpbare manier uit te leggen! Bereid je dus alvast voor op een spannende causerie!

"Volgens de speciale relativiteitstheorie van Einstein leven we in een vierdimensionaal ‘blok-universum’. Net zoals het verhaal van een film — begin, midden én einde — vastligt op de filmrol, zo ook ligt de volledige geschiedenis van het Universum — verleden, heden én toekomst — bevroren in het blok-universum. Gebeurtenissen uit het verleden zijn niet voor eeuwig verdwenen maar liggen in een ander deel van de ruimtetijd. Ook de toekomst, en al wat ze voor ons in petto heeft, bestaat reeds!
Dit merkwaardige wereldbeeld doet heel wat filosofische vragen opkomen: Als het verleden nog bestaat, is tijdreizen naar dat verleden dan mogelijk? En als de toekomst reeds bepaald is, beschikken we dan nog wel over vrije wil? Vanwaar komt onze ervaring dat de tijd in één richting stroomt als alle gebeurtenissen bevroren liggen in een statisch blok? En hoe zit het met de spanning tussen de relativiteitstheorie en de kwantummechanica?"

 

 

 

  

16.15 uur: Receptie

 

Praktisch

Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk!

Meld je komst via e-mail naar hilde.willemsen@urania.be, uiterlijk tegen 10 januari!

 

 

 

 

Datum: 
zondag, 13 januari, 2019 - 14:30 tot 18:00
Verantwoordelijke: 
MVDB
Type Activiteit: 
Event