Sterrenkijkdagen 3 - 4 maart 2017

Op vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 maart zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen.

Er is die avond veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Urania en werp een blik in het heelal op o.a. de planeet Jupiter, de maan, de Andromeda- en Orionnevel.

Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Met een telescoop zie je al meer detail in de Orionnevel.

Een fototoestel op de telescoop én de nodige nabewerking levert schitterende resultaten op, zoals deze spectaculaire opname gemaakt door Uranialid en astrofotografe Katrien Van der Heyden.

 

Ook duidelijk zichtbaar: het kleurverschil tussen de ster Betelgeuze (rood) en Rigel (blauw).  Rechtsboven Orion bevindt zich het sterrenbeeld Stier, met de heldere rode ster Aldebaran.  Kijk je nog verder westwaarts (rechts), dan zie je de Pleiaden, een prachtige open sterrenhoop. Met een verrekijker zal je vele sterren in deze sterrenhoop zien.

 

 

De Pleiaden door een telescoop, gefotografeerd door Uranialid en astrofotograaf Dries Verelst.

 

De maan staat in haar eerste kwartier en is zichtbaar als een mooi sikkeltje. Doorheen een telescoop heb je een adembenemend uitzicht op de kraters en zeeën van gestolde lava.  Op 4 maart is er bovendien een sterbedekking: Gamma Tauri, een ster van magnitude 3.9 wordt door de Maan bedekt. Dit is fenomeen is makkelijk te zien met een kleine telescoop. De bedekking start om 22u52 en eindigt om 23u51.

 

Maanopname gemaakt door Uranialid en astrofotograaf Jan Van Melis

 

Urania is geopend op vrijdag en zaterdag van 19 tot 24 uur. In de observatietoren staat de grote 40 cm telescoop ter beschikking van het publiek. Ook op de parking zullen verschillende sterrenkijkers staan.

In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget. Word je dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg?  Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is.... Geen nood: in de Astrobar is het gezellig warm en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil....). Ook een klein hongertje kan verholpen worden: diverse snacks verkrijgbaar. 

De toegang is gratis. Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien.

Datum: 
vrijdag, 3 maart, 2017 - 19:00 tot zaterdag, 4 maart, 2017 - 23:00
Verantwoordelijke: 
Marc Van den Broeck
Type Activiteit: 
Sterrenkijkdagen
Lokalen: 
Auditorium
Bar
Grote zaal
Multifunctionele zaal
Tentoonstellingszaal