Voordracht over "Een grenzeloos heelal"

Om 15 uur is er een voordracht door Urania-medewerker Egon Wojciulewitsch over "Een grenzeloos heelal". Deze lezing van 1 uur zal gaan over ‘Grenzeloos’. Grenzeloos is een woord met verschillende betekenissen. Bij heel wat activiteiten ter gelegenheid van Erfgoeddag wordt het gebruikt als synoniem voor ‘zonder beperking’, ‘vrij toegankelijk’ of grensoverschrijdend. Andere activiteiten richten zich meer op het verdwijnen van de grenzen die er zijn tussen staten en volkeren. Nog andere hebben het over grensverlegging, zowel bij kunsten als inzichten.
 
Maar met ‘grenzeloosheid’ en daar dikwijls aan gekoppeld ‘oneindigheid’ wordt men nergens meer geconfronteerd dan in de sterrenkunde. In 1728 kon J.Bradley voor het eerst de afstand van een ster bepalen, en meteen bleken sterafstanden en dus de afmetingen van de kosmische ruimte alle toenmalige ‘grenzen’ te overschrijden.
 
De enorme vooruitgang van de technologie, gecombineerd met vele nieuwe inzichten, lieten toe onvoorstelbaar ver in de kosmische ruimte door te dringen. Het resultaat vandaag is het beeld van een immens heelal, ooit ontstaan met een 'enorme knal' en sindsdien expanderend. We kunnen er al heel wat over vertellen, maar een van de grote vragen is nog steeds: is het begrensd of niet, eindig of niet? Dit verhaal van dat steeds verder doordringen in dat grenzeloze heelal is een bestseller voor astronomen.

De toegang is gratis maar reserveren voor de voordrachten is nodig en kan via info@urania.be.

Datum: 
zondag, 27 april, 2014 - 15:00 tot 16:00
Verantwoordelijke: 
Marc Van den Broeck
Type Activiteit: 
Voordracht
Lokalen: 
Grote zaal