WGAS: Van Hipparchos tot Hove

Bij de installatie van ons planetarium deed het verhaal de ronde dat de Zoo, waar ons planetarium vandaan komt, haar eerste toestel overgeërfd zou hebben van een Luftwaffe opleidingsschool in Antwerpen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een rechtgeaard stadsgids vraagt zich dan natuurlijk af waar dan wel die opleidingsschool gehuisvest zou geweest zijn. Na overleg besloten stadsgids en Urania medewerker Roger Van der Linden en Urania “old-timers” Jef Van Camp en Edwin Goffin om te gaan grasduinen in het Felix stadsarchief.

Tijdens de WGAS vergadering op 15 november brengen Roger en Jef U de resultaten van die zoektocht. Dit is tevens een ideaal moment om even stil te staan bij het concept van een “planetarium”. In het eerste deel van de voordracht brengt Roger op zijn eigen boeiende wijze een beknopt overzicht van de geschiedenis van planetaria vanaf de vermoedelijke bedenker Archimedes tot aan de huidige gedigitaliseerde installaties.

In het tweede deel vertelt Jef Van Camp wat er nu juist allemaal aan het licht is gekomen tijdens hun speurtocht in de Antwerpse archieven. Is er echt een link tussen ons planetarium en de Duitse Luftwaffe? Of is er een ander verband met Duitsland en Wereldoorlogen? En was het Zoo-planetarium wel echt het eerste publieke planetarium in Antwerpen of was er nog een voorloper? Alle antwoorden op 15 november.

Datum: 
donderdag, 15 november, 2018 - 20:00 tot 22:00
Verantwoordelijke: 
Sven Baelden
Type Activiteit: 
Algemene Sterrenkunde
Lokalen: 
Multifunctionele zaal