Zonnekijkdag

Op zondag 1 juli 2018 zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Bij mooi weer worden er verschillende telescopen opgesteld om de kijklustigen op een veilige manier naar de zon te laten zien. Urania is geopend van 10 tot 17 uur.

 

Zon in H-alpha (Foto: Peter Van den Eijnde)Om 14 uur is er een voordracht over "De Zon". Tijdens deze lezing van 1 uur komen volgende onderwerpen over de zon aan bod: warmteproductie, plaats in het zonnestelsel, fysische beschrijving en opbouw, waarnemingsgeschiedenis en waarnemen in verschillende golflengtes.

Op de parking zullen verschillende zonnekijkers staan waardoor je zowel zonnevlekken als zonnevlammen kan zien. In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg over de zon en de werking van een telescoop, ook de Astroshop is open en voor een verfrissend drankje is er de Astrobar.   De toegang is gratis.

Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien.

 

 

Extra planetariumvoorstellingen: Tijdens de zonnekijkdag voorzien we elk uur een voorstelling van 30 min. in ons Zeiss Planetarium (inclusief een korte fulldome-film). De toegang hiervoor bedraagt 5 euro. Uranialeden bezoeken het planetarium gratis en hoeven dus geen tickets aan te kopen.

 

Datum: 
zondag, 1 juli, 2018 - 10:00 tot 17:00
Verantwoordelijke: 
Marc Van den Broeck
Type Activiteit: 
Sterrenkijkdagen
Lokalen: 
Auditorium
Bar