Achter de schermen.... van de bibliotheek

Een bibliotheek…

In een doorsnee gemeente hebben ze er een batterij personeel voor nodig.  Bij Urania wordt de bib volledig operationeel gehouden door vrijwilligers!

Wie doet wat in de bib?

Steunpilaar van de Uraniabibliotheek is hoofdbibliothecaris Jozefa De Laet. Al langer dan ze zich kan herinneren bekommert ze zich om het goed functioneren van “haar” bibliotheek. Het aantal uren dat ze in de weer is om nieuwe boeken van label en etiket te voorzien, versleten boeken te laten herstellen, tijdschriften door te nemen en te ordenen, de permanentie van de bib te organiseren, boeken weer op de juiste plaats te zetten, de catalogus actueel te houden, op zoek te gaan naar nieuwe interessante boeken, krantenknipsels te verzamelen, uitleningen op te volgen, ….. is niet te tellen. Als op zaterdag de Sterrenpluisjes, -stofjes, en –plukkers hun leergierigheid botvieren in de bib, zorgt ze er persoonlijk voor dat de astronomen-in-spe met een geschikt boek of leerzame DVD naar huis gaan!

Kortom, geen grotere fan van de bib dan Jozefa! Maar ze staat er gelukkig niet alleen voor. Een team van bibliothecarissen neemt om beurt de permanentie waar: Marc Hens, Luc Van Beek, Eric Van der Jeught, Robert Verhaegen, Manu Steens, Carina Swinnen, Sissi Uytterhoeven, Jan Vyvey,  Jef De Wit, Otto Dehulster, Nadine  Vanhuffel, Herman Lembregts, Johan Van Woensen, Michel D'Hondt zijn geregeld – of af en toe – in de bibliotheek te vinden.  Zij registreren ontleningen in het Urania-informatiesysteem, vullen de bibliotheekkaarten in, zetten teruggebrachte werken netjes op hun plaats, grasduinen zelf in de bib of maken gezellig een praatje (maar niet te luid…) met de bibliotheekbezoekers.

Om de bibliotheek actueel te houden, worden er heel regelmatig nieuwe werken aangeschaft. Naast Jozefa houden een aantal Uraniamedewerkers (o.a. kosmologiespecialisten Charles Ramsdonck en Walter Simons, maar ook voorzitter Marc Gyssens en directeur Marc Van den Broeck) hun voelsprieten altijd uitgestoken om interessante boeken te detecteren. Zodat de Uraniabibliotheek de grootste privébibliotheek met sterrenkundige en wetenschappelijke boeken van het land is en blijft!

 

Iets voor jou?

Hou jij ook van boeken en de typische geur van een “echte” bibliotheek? Heb je af en toe (1 keer per maand is al voldoende…) wat vrije tijd die je wel in de bib wil doorbrengen?  Dan ben jij misschien wel geknipt om het Urania bib-team te versterken!

Wat vragen we je?

  • Dat je je af en toe kan vrijmaken om de bibliotheek te bemannen.

  • Dat je basiskennis pc-vaardigheden hebt, zodat je het Bibliotheek-informatiesysteem correct kan leren gebruiken.

  • Dat je genoeg van boeken houdt om er mee voor te zorgen dat de Uraniabibliotheek netjes op orde blijft.

Waarom zou je het doen?

  • Je treedt toe tot de illustere kring van Uraniamedewerkers.

  • Je maakt als eerste kennis met alle nieuwe aanwinsten in de bib.

  • Je leert een heleboel leuke mensen kennen, die net als jij geïnteresseerd zijn in boeken over sterrenkunde en wetenschap.

  • Je helpt mee je favoriete sterrenwacht draaiende te houden.

Beslissing genomen? Stuur een e-mail naar Jozefa De Laet of Marc Van den Broeck!