Afsluiting werkjaar Urania en uitreiking getuigschriften 2014

Het einde van het Uraniawerkjaar is weer in zicht. Dat betekent dat we op zaterdag 17 mei de afsluiting doen van het werkjaar en uitreiking getuigschriften op Urania. In de voormiddag om 10u30 is er de afsluiting van het Oberon werkjaar en uitreiking getuigschriften voor de jongerencursussen. In de namiddag om 15 uur is er de afsluiting van het Urania werkjaar en uitreiking getuigschriften voor de volwassenencursussen.

Na iedere uitreiking van de getuigschriften is er een receptie en s’avonds als afsluiter een diner tegen betaling. Kostprijs voor het diner met drank is 35 euro per persoon (menu: tomatenroemsoep, koninginnehapje met sla en tomaat en frietjes, dame-blanche met koffie en wijnen).

De spreker zowel in de ochtend, als namiddag is oud-VRT-journalist en ruimtevaartspecialist Herman Henderickx. Hij zal het hebben over " ESA ruimtesonde Rosetta en update Marswagen Curiosity". 

De sonde Rosetta zal zich in november van dit jaar, tien jaar na de lancering- in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko plaatsen. Daar zal ze ruim een jaar onderzoek verrichten. De sonde zal ook de ontwikkeling van de komeetstaart bestuderen terwijl de komeet de Zon nadert. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie bouwde mee aan één van de instrumenten aan boord, namelijk ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and NeutralAnalysis). Dit instrument zal de samenstelling van de atmosfeer en ionosfeer van de komeet bestuderen. Een lander genaamd Philae zal op de komeet proberen te landen. Door de geringe zwaartekracht zal Philae vlak voor de landing twee harpoenen afvuren. Deze moeten voorkomen dat de lander weer terugstuitert in de ruimte.

Deze activiteit is volledig gratis, iedereen is welkom (ook partner en/of gezin), maar je moet je wel aanmelden, en dit ten laatste op 14 mei via info@urania.be. Reserveren voor het diner kan ook via info@urania.be en door het juiste bedrag te storten op de rekeningnummer BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania.