Dag van de Wetenschap op zondag 23 november

Op zondag 24 november 2013 wordt, op initiatief van de Vlaamse regering, de derde editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. - See more at: http://www.urania.be/urania/nieuws/zondag-24-november-dag-van-de-wetensc...

Op zondag 23 november 2014 wordt, op initiatief van de Vlaamse regering, de vierde editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag geopend zijn voor het grote publiek van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er zal een speciaal programma zijn over eclipsen, overgangen en bedekkingen. Bezoekers krijgen toelichting over de zonsverduistering van vrijdag 20 maart 2015 in het auditorium en nadien is er de mogelijkheid om de tentoonstelling over eclipsen, overgangen en bedekkingen te bezoeken. Verder kan je ook een kijkje nemen in de waarnemingstoren met de computergestuurde 40cm-sterrenkijker. Bij helder weer kan men de zon met vlammen en vlekken door verschillende telescopen komen waarnemen. Toegang is gratis.

Voordrachten

Tijdens de Dag van de Wetenschap zijn er op Urania ook twee voordrachten:

Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over DAAR IS DE LENTE... WAAR IS DE ZON? speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deze lezing van 1 uur zal gaan over de zonsverduistering op de eerste lentedag van 2015, aangevuld met verhalen over historische zonsverduisteringen en hoe eclipsen ontstaan.

Om 14 uur is er een voordracht door oud-VRT-journalist Herman Henderickx over "ESA ruimtesonde Rosetta". Deze lezing van 1 uur zal gaan over de onbemande sonde Rosetta van de Europese Ruimtevaartorganistie die sinds begin augustus vliegt op zowat 100 km in formatie met de komeet 67P oftewel
"Churyumov-Gerasimenko". Op woensdag 12 november stuurt Rosetta een kleine lander Philae naar de komeet. Een cosmische primeur.

De toegang is gratis maar reserveren voor de voordrachten is nodig en kan via info@urania.be.