Ga je mee de Heizelvlakte verkennen ?

Op zondag 11 oktober organiseert Urania een ledenuitstap naar de Heizel in Brussel. En daarvoor zijn een paar goede redenen.

Tentoonstelling “Gateway to Space”

Deze interactieve tentoonstelling over het ongelooflijke avontuur van de mens in de ruimte werd gecreëerd door het NASA Space and Rocket Center en is voor het eerst in België te zien.

Je kan veel ontdekken, van de eerste dromers die zelf raketten bouwden, over de bewogen 20e eeuw en geslaagde missies naar de maan tot voorbij de grens van ons zonnestelsel. Het is een belevenis van iconische momenten die in het collectieve geheugen gegrift staan, zoals de eerste stappen op de maan, de lancering van de spaceshuttle en de missies naar het ISS. En ook de toekomst van de ruimtevaart wordt belicht.

Bekijk en voel meer dan 100 voorwerpen uit de indrukwekkende collectie van NASA. Onder meer een echte maansteen, verschillende ruimtepakken en replica’s van raketten en ruimtecapsules die gebruikt werden tijdens NASA-missies. Deze en nog veel andere voorwerpen vertellen hoe de ruimtevaart de afgelopen jaren geëvolueerd is en het grootste avontuur van de mens mogelijk werd. Verder in de tentoonstelling waan je je helemaal in de ruimte via de cockpit van de spaceshuttle of de replica van het MIR ruimtestation. En na de tentoonstelling kan je ook deelnemen aan een Spacecamp.

Je wordt dus helemaal ondergedompeld in de wereld van de ruimtevaart !

Atomium

Een opvallende aanwezigheid in de Brusselse skyline. Geen toren, noch piramide, iets tussen beeldhouwkunst en architectuur. Een restant uit het verleden met een futuristische uitstraling. Een uniek uithangbord dat ontsnapt aan elke classificatie.

De snelste lift van Europa brengt je tot de hoogste bol, waar je kan genieten van een panorama over Brussel, dat afwisselend omschreven wordt als fabelachtig, adembenemend, uitzonderlijk en schitterend. Als we de specialisten mogen geloven, is dat alleen al een bezoek aan het Atomium waard.

Maar dat is niet alles : in de permanente tentoonstelling “Van Symbool naar Icoon” wordt de geschiedenis van het Atomium toegelicht, van een paviljoen op de wereldtentoonstelling 1958 tot het huidige icoon van Brussel en zelfs gans België. Naast een terugblik op Expo ’58 komt ook het verval op het einde van de jaren '90, de ingrijpende renovatie en het tweede leven sinds 2006 uitgebreid aan bod.

Daarnaast kan je ook nog genieten van de tijdelijke tentoonstelling “Discover the Power of Light”, georganiseerd in het kader van het UNESCO-project “Internationaal Jaar van het Licht 2015”.

Hier worden alle aspecten van licht en lichttechnologie gepresenteerd. Je kan ontdekken hoe belangrijk licht is voor het leven op aarde tijdens een spektakel vol met speciale effecten en animaties in een 360° projectie. Je wordt a.h.w. ondergedompeld in de fascinerende wereld van licht.

Planetarium

Na een bezoek aan de tentoonstellingsruimte, kan je de planetariumvoorstelling “Secret Lives of Stars” bijwonen. Je maakt een verbazende reis langs sterren en melkwegstelsels en onderzoekt daarbij geboorte, leven en dood van sterren.

Maak kennis met de diversiteit van sterren rondom ons : van massieve megasterren tot onbeduidende sterretjes, elk met hun eigen levensloop. Wees getuige van de verbazende variëteit aan sterren en neem een blik achter de schermen van hun “geheime levens”.

Schitterende verschijningen, bewogen levens en tragische eindes : de echte sterren in het heelal moeten niet onderdoen voor filmsterren ! 

PRAKTISCH

Programma

  • 09u00 : vertrek bij Urania
  • 10u00 : bezoek aan de tentoonstelling
  • 12u00 : vrije lunch
  • 13u30 : bezoek aan het Atomium
  • 15u30 : afspraak aan planetarium
  • 17u00 : vertrek uit Brussel
  • 18u00 : aankomst bij Urania

Prijs

De prijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 39 € per persoon, inclusief alle inkomgelden voor de tentoonstellingen en voorstellingen. Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 34 €.

Inschrijving

Inschrijven kan je doen door een mail te sturen naar info@urania.be of door te bellen op 03/455.24.93. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van “Ledenuitstap Heizel” + je naam.