Kom naar Urania op de Dag van de Wetenschap op zondag 24 november

Op zondag 24 november 2019 wordt, op initiatief van de Vlaamse overheid, de 9de editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse overheid wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag gratis geopend zijn voor het publiek van 10 tot 17 uur.

Wat valt er te beleven bij Urania?

Ons thema dit jaar is "50 jaar maanlanding". Via een thematentoonstelling kom je meer te weten over het traject van en naar de maan en hoe we erin geslaagd zijn om mensen op de maan te laten landen. De tentoonstelling werpt ook een blik op de toekomst van het maanreizen. Als pronkstuk staat er een schaalmodel van de machtige Saturn V raket.

Met onze gloednieuwe Virtual Reality ervaring wandel je als het ware zelf rond op de maan!

In het Urania-auditorium informeren we de bezoekers doorlopend over het thema 50 jaar maanlanding. Je bent ook welkom in de Urania-waarnemingstoren waar je door de computergestuurde 40cm-sterrenkijker kan kijken. Bij helder weer neem je de zon veilig waar door verschillende telescopen, voorzien van speciale zonnefilters.

 

    Urania%20telescoop.JPG

 

Tevens kan je die dag een planetariumvoorstelling bijwonen waarbij je in ons Zeiss Planetarium geniet van een mooie sterrenhemel met 3500 sterren. Of geniet van een 360° film over 50 jaar maanlanding!

Tickets voor de planetarium- en/of filmvoorstelling zijn betalend en kunnen ter plaatse aangekocht worden.

 

In de Urania-astrobar worden de ganse dag hemelse drankjes en lichte snacks geserveerd.

 

Over de 360° film over 50 jaar maanlanding:

Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Van 1969 tot 1972 zouden in totaal twaalf astronauten op onze naaste buur rondwandelen.
Na een halve eeuw is het zeker de moeite om eens terug te kijken op het Apollo-programma. Herbeleef in deze full-dome documentaire de meest tot de verbeelding sprekende periode uit de geschiedenis van de ruimtevaart.

 

Uurregeling planetarium

Planetariumvoorstellingen

Er zijn 5 planetariumvoorstellingen doorheen de dag. De toegang is 6 euro (gratis voor Uranialeden op vertoon van hun lidkaart).

Uurregeling: 10.15 uur, 11.45 uur, 13.15 uur, 14.45 uur en 16.15 uur.

 

Full-dome film over 50 jaar maanlanding (*)Vijftig jaar Apollo

Er zijn 4 fulldome filmvoorstellingen doorheen de dag. De toegangsprijs bedraagt 6 euro (gratis voor Uranialeden op vertoon van hun lidkaart).

Uurregeling: 11 uur, 12.30 uur, 14 uur en 15.30 uur.

(*) minimum leeftijd: 6 jaar.

 

Tijdens de Dag van de Wetenschap is er bij Urania ook een voordracht!

Om 14.30 uur vertelt ruimtevaartdeskundige Koen Geukens over Verkenning van het zonnestelsel - update actuele missies.