Komeetvlucht op zondagochtend 1 december

Volkssterrenwacht Urania organiseert een komeetvlucht op zondagochtend 1 december. De vlucht zal doorgaan met een Airbus A319 van Thomas Cook. Het tijdstip van de vlucht is tussen 6 en 8 uur 's ochtends met vertrek vanuit Zaventem. We plannen de vlucht op zondagochtend 1 december, omdat dan komeet ISON voor het eerst terug zichtbaar zal zijn met het blote oog, na zijn doortocht langs dan zon. Het vliegtuig zal boven de wolken en eventuele nevel en mist vliegen, op een hoogte van 10 kilometer. De komeet zal door de lage stand aan de hemel optimaal zichtbaar zijn door de vliegtuigraampjes.

Pas op vrijdagochtend 29 november gaan we kunnen vaststellen of de komeet zijn tocht langs de zon heeft overleefd. Omdat de organisatie van een komeetvlucht niet kan worden gedaan op 2 dagen tijd, voorzien we dat de vlucht in elk geval zal doorgaan. Maar het is dus niet zeker of we komeet ISON zullen kunnen zien. Mogelijk zien we een spectaculair heldere komeet met een mooie staart, of misschien ook helemaal niets. Gelukkig zijn er tijdens onze komeetvlucht nog andere mooie hemelverschijnselen te zien vanuit het vliegtuigvenster. Een fijne maansikkel (met het asgrauwe licht), de planeten Mercurius en Saturnus, en een mooie sterrenhemel.

Wie graag wil meegaan met onze komeet-waarnemingsvlucht op zondag 1 december 2013, moet ons dat snel via info@urania.be laten weten. Het goede nieuws is dat de kostpijs niet 199,- euro is (zoals eerder aangekondigd), maar 125,- euro per persoon. In de vluchtprijs zit ook een info-avond over de komeet en de vlucht op Volkssterrenwacht Urania in Hove inbegrepen. Deze vindt plaats op vrijdagavond 29 november.