Lezing: Deeltjesfysica voor dummies

Op maandag 28 november 2016 is er op Urania om 14 uur een lezing over "Deeltjesfysica voor dummies deel 1" door Prof (o.r.) ing PEM Van den Wyngaert. Bezoekers en Urania leden zijn welkom. De toegang is 5 euro (inclusief 1 drankje in de Astrobar), voor Urania leden is de toegang gratis. Reserveren is nodig en kan via info@urania.be.

De lezing “Introductie Deeltjesfysica” heeft de bedoeling op een eenvoudige niet mathematische manier de wereld van het oneindige te verkennen. Er wordt een bondig overzicht gegeven van een aantal van de meest ophefmakende en fascinerende aspecten die in de fysica van de deeltjes vooral in de loop van de twintigste eeuw werden ontdekt en die tezamen met de Relativiteitstheorie de moderne Natuurkunde vormen.

Wonderbaar is dat de kennis van het oneindig kleine de wetenschap van het oneindig grootte aanvult en soms verklaart. Albert Einstein de vader van de Relativiteitstheorie blijkt hierbij als grondlegger van de foto-elektriciteit ook als vader van de deeltjesfysica te moeten worden aanzien.

De lezing bestaat uit vier delen. In een inleidend gedeelte worden vooral enkele begrippen uit vroegere basisnatuurkunde opgerakeld. In een volgende deel dalen we letterlijk stapsgewijze af vanaf de zichtbare wereld naar het allerkleinste. In het volgende deel wordt er een rondgang gemaakt in dit oneindig kleine, waar de meest nieuwe vreemde aspecten van de moderne natuurkunde aan bod komen zoals: tunneling, kwantumverstrengeling, teleportatie, qubits … Dit gedeelte heet terecht “Welkom in Absurdistan”.

Ten slotte volgt nog een epiloog die een kort overzicht biedt van wat we tezamen beleefd hebben met een poging de “Theorie van Alles” te verklaren.

Reacties

afbeelding van Ludo Langbeen

Een fijne en duidelijke uiteenzetting, die een mooi overzicht geeft van reeds bekende materie.
De manier van voorstellen en fijne humor maakte de lezing minder zwaar.
De tekst van de lezing zou in PDF beschikbaar worden gesteld op de Urania Website.
Zou u me kunnen meedelen waar ik deze hyperlink zou kunnen vinden?
Bedankt bij voorbaat.

afbeelding van Ivo De Croock

Ik ben dezelfde mening toegedaan, een zeer goede lezing met humor en zelfs voor Dummies toegankelijk. Ik verneem eveneens graag de link van de Pdf
Ivo

afbeelding van Koen Vansant

Je kan deze terugvinden via onze homepage, onder de "Recente Publicaties", of via de volgende link:

http://www.urania.be/system/files/bestanden/pdf%20deeltjes%20v%20dummies...