Lezing: "Het droge voorjaar 2017 verklaard" op maandagnamiddag 6 november

Op maandag 6 november 2017 is er op Urania om 13u30 een lezing over "Het droge voorjaar 2017 verklaard" door Urania lesgever René Poriau. Bezoekers en Uranialeden zijn welkom. De toegang is 5 euro, voor Uranialeden is de toegang gratis. Reserveren is nodig en kan via info@urania.be.

NEGEN MAANDEN DROOGTE IN BELGIE

Van december 2016 tot augustus van dit jaar viel er elke maand in Ukkel minder neerslag dan het langjarig gemiddelde. Tijdens deze negen maanden viel er in totaal slechts twee derde van wat we normaal mogen verwachten. Dat leidde tot problemen in de landbouw en extra lage grondwaterstanden.

Aan de hand van diagrammen onderzoeken we hoe die neerslag over die periode verdeeld was en op kaarten van België gaan we na of die droogte het hele land even erg trof. Met Europese weerkaarten uit die periode zoeken we naar weerpatronen die dat gebrek aan regen kunnen verklaren. We gaan ook na of er sprake is van een systematische verdroging van ons klimaat op langere termijn.

De Europese weerkaart past in de theoretische gemiddelde luchtdrukverdeling en luchtstroming over het hele noordelijk halfrond. Die zijn  het resultaat van de weermachinerie die door de zon en de roterende aarde nooit stopt, maar mogelijk wel langzaam verandert.