Lezing: Radioastronomie voor dummies + ESO full-dome film Europe to the Stars + kijkmoment op vrijdagavond 13 december 2019

Op vrijdagavond 13 december 2019 is er bij Urania een lezing over Radioastronomie voor dummies met aansluitend een ESO 360° film over Europe to the Stars. Om 20 uur laat Urania lesgever Jef Clevers je kennismaken met Radioastronomie, daarna om 21u30 is er dan de ESO full-dome film over Europe to the Stars. Vanaf 22u kan je dan bij helder weer gaan kijken naar de maan in onze waarnemingstoren.

Iedereen is welkom. De toegang is 9 euro, voor Uranialeden is de toegang gratis. Reserveren is nodig, er zijn maar 30 plaatsen en kan via dit formulier. Betalen doe je ter plaatse.

 

De lezing over Radioastronomie Van vreemde ruis tot Very Large Array:

Sedert het midden van vorige eeuw heeft radioastronomie zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste instrumenten voor het onderzoek van de ruimte. Dank zij de explosieve ontwikkeling van de technologie en de computer is dat mogelijk geworden. Een overzicht hoe het gebeurde, hoe het werkt en hoe we zelf toegang kregen tot de radioastronomie wordt aangetoond in deze lezing.

 

De film over Europe to the Stars:

Europe to the Stars neemt je mee op een reis achter de schermen van het meest productieve observatorium ter wereld en onthult de wetenschap, de geschiedenis, de technologie en de mensen achter ESO. Ontdek het European Southern Observatory in een verhaal over kosmische nieuwsgierigheid, moed en doorzettingsvermogen; een verhaal over het observeren van een universum van diepe mysteries en verborgen geheimen; en een verhaal over het ontwerpen, bouwen en bedienen van de krachtigste telescopen op aarde. De film richt zich op de essentiële aspecten van de astronomische observaties en biedt een breder beeld van hoe aan astronomie wordt gedaan. Van het testen van locaties om de beste plekken ter wereld te vinden om de hemel te observeren tot hoe telescopen en radiotelescopen worden gebouwd. Voor meer info klik hier.

De film is in het Engels en niet ondertiteld.