Maansverduistering op maandagochtend 16 mei: Urania is open van 4 tot 7 uur!

Maansverduistering op maandagochtend 16 mei: Urania is open van 4 tot 7 uur.

Op maandag 16 mei vindt er in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. De maan komt in de kernschaduw van de aarde terecht tussen 05.29 u. en 06.54 u. Omdat de maan ondergaat om 05.53 u. en de zon reeds om 05.52 u. opkomt, zal deze maansverduistering bij ons slechts gedeeltelijk én onder moeilijke omstandigheden (want dicht bij de horizon) te zien zijn.

Voor vroege vogels!

Op maandagochtend 16 mei is Urania is open voor het publiek vanaf  4 uur tot 7 uur.  We stellen telescopen en verrekijkers op zodat je de maansverduistering goed kan bekijken vanaf onze waarnemingstoren.

Vanuit Studio Urania gaan we live! Uraniagids Roger Van der Linden is in deze vroege uurtjes onze gastspreker, en we tonen livebeelden van de maansverduistering (ook bij bewolkt weer!)  

De uitzending is te volgen op groot scherm vanuit onze astrobar, die open is en een ontbijt serveert. 

Voor het ontbijt (chocoladebroodje + croissant + koffie/thee/warme choco) moet vooraf ingeschreven worden via DIT FORMULIER. De prijs is 8 euro en dient ter plaatse te worden betaald.

*** Inschrijven voor het ontbijt kan tot uiterlijk VRIJDAG 13 MEI ***

 

Maansverduistering - Foto: Koen Van der Auwera
Foto: Koen Van der Auwera

 

Wat is een maansverduistering?

Bij een maansverduistering schuift de volle maan in de schaduw van de aarde, zodat de maanschijf verduistert. Doordat de aardse atmosfeer als een lens fungeert voor het zonlicht, is er bij de totaliteit toch een lichtgloed op de maan te zien.

 

Wat valt er deze ochtend nog meer aan de sterrenhemel te bewonderen?

Naast de maan valt er nog wel wat waar te nemen deze ochtend! Van west naar oost zien we de planeten Saturnus, Mars, Jupiter en Venus, ook al zal deze laatste baden in het licht van de opkomende zon.

 

 

 

Reacties

afbeelding van Marie-Rose De Keyzer

Fantastische voorstelling met mooie beelden. Zeer heldere commentaar.