Nieuwsberichten

Exoplaneten &Co: tentoonstelling door de Hovese kunstacademie

Van 20 maart t.e.m. 3 april stelt de lagere graad van de Hovese kunstacademie tentoon bij Urania!

Kom langs tijdens onze openingsuren, en bewonder hun planeet-creaties in de tentoonstellingszaal en in de astrobar!

Startevenement 50 jaar Urania: De beginjaren van Urania.

Op zondagmiddag 24 maart schiet het Urania-feestjaar echt uit de startblokken. Egon Wojciulewitsch en Jef Van Camp nemen je mee in de tijd naar de beginjaren van Urania! Nadien sluiten we af met een receptie.
Aanvang om 15u - toegang gratis!

Het aantal plaatsen voor dit evenement is beperkt tot 100. Wil je erbij zijn, vul dan vliegensvlug het on-line aanmeldingsformulier in!

 

Paasastrokids van 8 tot 12 april

Voor kinderen die gebeten zijn door het sterrenkunde-virus!
Paasastrokids, dat is vijf dagen ondergedompeld worden in de wondere wereld van sterren en planeten.
Onder de enthousiaste leiding van onze jeugdwerking Oberon.

Van 8 tot 12 april, voor kinderen van 6 tot 12 jaar (lagere school).

Unieke VIP-maanvaart met Flandria 24 met mobiel planetarium én open bar op zaterdagavond 20 april

Volkssterrenwacht Urania en Flandria nemen je zaterdagavond 20 april mee voor een unieke VIP-maanvaart en dit naar aanleiding van 50 jaar Urania en 50 jaar maanlanding! Programma: Om 19.30 uur scheep je in aan de Londenbrug, Kattendijkdok (Oostkaai 22 te Antwerpen). Om 20 uur worden de trossen losgegooid en vaar je door de dokken van de Antwerpse haven. We meren terug aan omstreeks 23.30 uur. Bij afvaart geniet je eerst van een mooie zonsondergang. Daarna verschijnt de planeet Mars. Omstreeks 22.30 uur, bij de terugvaart, staat de bijna volle maan aan de hemel. Onderweg kijk je naar de sterrenhemel vanop de twee buitendekken.

Laatste plaatsen voor de eclipsreizen naar Argentinië en Chili!

Op 2 juli 2019 is er een totale zonsverduistering in Zuid-Amerika. De ideale gelegenheid om kennis te maken met de natuurpracht van deze regio! Urania begeleidt reizen naar Argentinië en Chili.

Voor de reis naar Argentinië is er nog 1 kamer beschikbaar. Voor de reis naar Chili is er nog 1 plaats (kamerdelend - man).

In memoriam Bert De Loore (1928 - 2019)

In de nacht van 5 op 6 februari is op 92-jarige leeftijd Bert De Loore overleden, emeritus-professor Astrofysica aan de VUB en welbekend op Volkssterrenwacht Urania.
Een ‘In memoriam’ is te vinden in het eerstvolgende nummer van De Sterrenwachter.
Wie een uitgebreider tekst over Bert De Loore wenst, kan die op eenvoudige aanvraag verkrijgen bij Walter Simons, lesgever en lid van de Werkgroep Theoretische Fysica.

2 laatste plaatsen voor de Workshop Nightscapes

Workshop Nightscapes - UPDATE: VOLZET

Hou je van fotografie én van de sterrenhemel? En vraag je je af hoe ze dat toch doen, die prachtige sterrenfoto's maken? Dan heb je nu de kans om het te leren van Urania's beste astrofotografen!
Een workshop van 3 avonden zet je op weg om geslaagde astrofoto’s te maken met eenvoudig materiaal. Je start met het opfrissen van enkele basisprincipes en trekt er daarna op uit om sterrenbeelden en hemelverschijnselen te fotograferen.
Meer info: https://www.urania.be/urania/cursussen/workshop-nightscapes.
Deelnameprijs is 50 euro (exclusief 40 euro Urania-lidgeld).

Sterrenkijkdagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019

Op vrijdagavond 15 en zaterdagavond 16 maart zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen. Er is die avond veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Urania en werp een blik in het heelal op o.a. de maan, de Andromeda- en Orionnevel. Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Kijkavond op het dakterras van het MAS tijdens Krokusvakantie

UPDATE: de kijkavond gaat NIET door (teveel wind en wolken!)
Tijdens de Krokusvakantie organiseert Volkssterrenwacht Urania op donderdagavond 7 maart van 19u30 tot 21u30 een gratis kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. De kijkavonden gaan enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Met telescopen kijk je naar de sterren en deepsky-objecten zoals de Pleiaden en de Orionnevel. En je geniet natuurlijk van het fabuleuze uitzicht op "het Stad" en de Schelde! Via de website van Urania en het MAS, alsook via Facebook en Twitter word je donderdagvoormiddag op de hoogte gebracht of het kijkmoment doorgaat of niet ivm de weersvoorspellingen.

Urania kijkavond op vrijdag 15 februari 2019

Op vrijdag 15 februari 2019 is er bij Urania een kijkavond. Kom langs en werp bij helder weer een blik door onze telescopen. Zullen te bewonderen zijn: de maan, de planeet Mars en deep sky-objecten. De kijkavond start om 20u00 in ons Zeiss planetarium, met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar. Daarna gaan we kijken door verschillende sterrenkijkers. Er zijn ook een hele reeks deep sky-objecten te zien, zoals de Pleiaden, de Andromedanevel en Orionnevel. De toegang is 6 euro, voor Urania leden is de toegang gratis. Reserveren voor deze kijkavond is niet nodig. Na deze prachtige ervaring geniet je in alle rust van een drankje in onze Astrobar tegen betaling.

Pages