Meer vallende sterren tussen 10 en 13 augustus 2018

Jaarlijks trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan met de dampkring van de aarde, en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel is een vallende ster of meteoor.

Vanaf 8 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. De Maan zal dit jaar niet storen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 3u30. Dan kan je op een donkere plaats tientallen meteoren per uur waarnemen.

Over dit hemelverschijnsel is er op Urania een infoavond op vrijdag 10 augustus 2018 vanaf 19u30. Zodra het voldoende donker is, helpen ervaren begeleiders de bezoekers om zoveel mogelijk vallende sterren te vangen. Ook de Urania-telescoop staat, bij helder weer, op de hemel gericht om de bezoekers een blik in het heelal te gunnen, en de zomersterrenbeelden te leren kennen. De toegang is gratis.

 

Extra planetariumvoorstellingen op Urania

We voorzien die avond vanaf 20u00 verschillende planetariumvoorstellingen, waar het hemelverschijnsel heel mooi getoond wordt, ongeacht het weer....

De toegang is 5 euro, voor Uranialeden is de toegang gratis.

Reacties

afbeelding van Fernand Cooreman

Wij willen graag donderdag 9 augustus komen sterren kijken op het dak van het MAS. Moeten we hiervoor inschrijven of kunnen we gewoon donderdag om 20u30 daarheen komen zonder registratie? Uiteraard zullen we de site raadplegen ivm het weer.
met dank en vriendelijke groeten,
Fernand Cooreman

afbeelding van Jef De Wit

Voor het MAS kan/moet je je niet inschrijven. Duimen voor goed weer volstaat.