Meer vallende sterren tussen 8 en 14 augustus: Infoavond op Urania op vrijdag 9 augustus 2019

Jaarlijks trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan met de dampkring van de aarde, en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel is een vallende ster of meteoor.

Vanaf 8 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. De Maan zal dit jaar wel storen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 4u00. Dan kan je op een donkere plaats tientallen meteoren per uur waarnemen.

Over dit hemelverschijnsel is er op Urania een infoavond op vrijdag 9 augustus 2019 vanaf 20u00. Zodra het voldoende donker is, helpen ervaren begeleiders de bezoekers om zoveel mogelijk vallende sterren te vangen. Ook de Urania-telescoop staat, bij helder weer, op de hemel gericht om de bezoekers een blik in het heelal te gunnen, en de zomersterrenbeelden te leren kennen. Verder zullen ook nog te bewonderen zijn: de maan en de planeten Jupiter en Saturnus. De toegang is gratis.

Extra planetariumvoorstellingen op Urania

We voorzien die avond vanaf 20u00 verschillende planetariumvoorstellingen, waar het hemelverschijnsel heel mooi getoond wordt, ongeacht het weer....

De toegang is 5 euro, voor Uranialeden is de toegang gratis.