Opendeurdagen Urania van 13 tot 15 september 2013

Planetoïden en kometen, dat is het centrale thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september. Via een thematentoonstelling en voordrachten besteden we aandacht aan planetoïden en kometen. Dit naar aanleiding van de inslag van een kleine planetoïde in Rusland op 15 februari en de komst van de heldere komeet ISON in het najaar van 2013.

Naar jaarlijkse traditie kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het weerstation, de bibliotheek, de astroshop en de waarnemingstoren. Ook jeugdafdeling Oberon stelt zich voor, net als de werkgroepen Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde. Tot slot is er een astroquiz en besteden we aandacht aan de activiteiten van de komende maanden, waaronder de nieuwe astroreizen voor 2014 en de waarnemingsactiviteiten (vlucht en reis) rond de komeet ISON. Regelmatig start een rondleiding door de sterrenwacht. Je kan er 's avonds waarnemen met professionele telescopen. Voor de jongeren is er een heuse fotozoektocht waaraan leuke prijzen verbonden zijn. Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september kan je de nieuwe tentoonstelling en talrijke andere activiteiten komen beleven.

Voordrachten

Vrijdagavond 13 september om 21 uur: Marc Gyssens, voorzitter Urania, over "Planetoïden en de inslag in Rusland"

Zaterdag 14 september om 15 uur: Luc Cielen over “Is er een dokter in 't heelal?" (speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar)

Zaterdagavond 14 september om 20 uur: Pieter-Jan Dekelver, werkgroepleider kometen van de VVS, over “Komeet ISON”.

Zondag 15 september om 15 uur: Karim Hamid, weervoorspeller bij het KMI, over “Zware onweders van de laatste jaren”

Blikvanger

Bezoekers kunnen tijdens de opendeurdagen een stuk meteorietsteen bewonderen van de planetoïde die is ingeslagen in Rusland op 15 februari 2013. Verder is er ook een meteorietsteen te bekijken van de maan en de planeet Mars. De grootste meteorietsteen in de tentoonstelling heeft de grootte van een voetbal en weegt 28 kg.

Waarnemen met professionele telescoop

Tijdens de opendeurdagen kunnen de bezoekers ook een kijkje nemen achter de schermen van de sterrenwacht, en bijvoorbeeld zien hoe een weerbericht wordt gemaakt en hoe de waarnemingstoren eruit ziet. Bij helder weer kunnen ze met een professionele telescoop een blik in de ruimte werpen. Naast de Zon en de planeet Venus overdag zijn er 's avonds heel wat mooie hemellichamen te zien, zoals de maan, Pleiaden, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel.

Doe-opstellingen

Dit jaar zijn er opnieuw een aantal doe-opstellingen van Technopolis te gast op Urania. Jong en oud kan er op een actieve manier kennismaken met wetenschap.

Starparty

Zaterdagavond eindigt de dag met een heuse Starparty vanaf 21 uur, waarbij de medewerkers van Urania de hemel laten zien door alle telescopen. Er zijn een hele reeks deep sky-objecten te zien, zoals de Ringnevel, de Pleiaden, de bolhoop M13, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel.

Maak kennis met Urania

Volkssterrenwacht Urania is een bloeiende vereniging met vele interessegebieden. Maak kennis met onze jeugdafdeling, ontdek hoe telescopen gemaakt worden en bezoek onze astronomische werkgroepen. Daarnaast kan je onze collectie meteorietstenen komen bekijken.

Doorlopend kunnen bezoekers een kijkje nemen in het weerstation, het documentatiecentrum en de waarnemingstoren. Je kan ook kennis maken met de werkgroepen Radioastronomie, Algemene Sterrenkunde en jeugdafdeling Oberon. Voor wie graag leest, is er de mogelijkheid om boeken te ontlenen in de bibliotheek. Ook onze Astroshop - de grootste astronomische winkel in Belgie - zal een groter aanbod hebben dan anders.

Voor de bezige bijen is er een fotozoektocht met leuke prijzen.

Op regelmatige tijdstippen starten rondleidingen doorheen onze sterrenwacht. Uiteraard besteden we ook hier speciale aandacht aan planetoïden en kometen.

Cursussen: snel inschrijven!

Tijdens de opendeurdagen is er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor onze cursussen en om zich lid te maken. Uiteraard is er de kans om vragen te stellen over de cursussen. Omdat het aantal plaatsen voor de cursussen beperkt is, is snel inschrijven aan te raden.

Praktisch

Urania ligt in de J. Mattheessensstraat 60 in Hove. (wegbeschrijving)

Openingsuren:

  • vrijdag 13 september open van 20 uur tot 24 uur
  • zaterdag 14 september van 14 tot 24 uur
  • zondag 15 september van 14 tot 18 uur

Contactinformatie

BijlageGrootte
Image icon ODD2013 w.jpg340.16 KB

Reacties

afbeelding van Marc Van den Broeck

Tijdens de ODD van Urania zal je nog niet kunnen komen kijk naar ISON, we plannen wel kijkmomenten voor het publiek in de ochtend tussen 15 november en 15 december.