Poollichtdag 27 september 2015

FOp zondag 27 september organiseert Urania een poollichtdag. Iedereen die geïnteresseerd is in dit mooie verschijnsel, is welkom.  's Ochtends is er een workshop voor iedereen die graag poollicht wil fotograferen. In de namiddag gaan we dieper in op het verschijnsel poollicht, is er gelegenheid om kennis te maken met Urania's poollichtreizen, en zijn er enkele korte voordrachten. In de latere namiddag komen de deelnemers aan de voorbije Urania-poollichtreizen bijeen om herinneringen op te halen en foto's en filmverslagen te bekijken.

Je kan deelnemen aan het ganse programma, of enkel een gedeelte ervan (zie inschrijvingsformulier).

Programma:

 • 10:30 ontvangst en koffie
 • 11:00 workshop: fotograferen van poollicht (Didier Van Hellemont) (Volzet)

  Tijdens deze workshop belichten we de technieken die je kan gebruiken om een geslaagde poollichtfoto te maken, en waarop je moet letten. Deelnemers kunnen hun fototoestel meenemen om te zien hoe ze dit kunnen instellen; we gaan ook praktisch aan de slag met het fototoestel.

 • 12:30 middagpauze (astrobar open en broodjes verkrijgbaar; informatiestand over Urania-poollichtreizen, facultatief bezoek aan de sterrenwacht)
 • 14:00 welkom: Urania’s poollichtreizen in 2016 (Werner Hamelinck)
 • 14:15 voordracht: “Poollicht, een blik achter het optische verschijnsel” (Johan De Keyser, Hoofd Space Physics Division, Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie)

  Poollicht is een visuele manifestatie van elektromagnetische verschijnselen in de magnetosfeer van de Aarde. Al tasten de wetenschappers nog deels in het duister, de grote lijnen zijn toch wel duidelijk. We zullen dieper ingaan op quasi- elektrostatisch poollicht, het meest gebruikelijke type, met een korte theoretische beschrijving, en we illustreren dit met in situ satelliet- waarnemingen.

 • 15:15 pauze (astrobar is open; bekijken meegebrachte opnames; infostand reizen)
 • 15:45 mini-voordrachten (10 minuten):
    - De poollichtstorm van 17 maart 2015 (Stijn Calders)
    - Zelf een eenvoudige magnetometer bouwen (Alain Geenrits)
    - Waar naartoe om zeker poollicht te zien? (Didier Van Hellemont)
 • 16:30 gelegenheid tot napraten in de astrobar + aanvang reünie deelnemers Urania-poollichtreizen met foto’s en filmverslagen (waarop iedereen ook welkom is).
 • 18:30 aperitief met hapjes
 • 19:00 Poollichtbuffet in de grote zaal van Urania
  Soep, koude & warme gerechten, dessert, waters en koffie/thee. Andere dranken te verkrijgen aan de astrobar.
  Prijs voor Poollichtbuffet inclusief aperitief: 42 €.

Toegang: 6 euro, inclusief een drankje aan de Astrobar.  Urania & VVS leden & Urania astroreizigers nemen gratis deel.

Graag op voorhand inschrijven via dit formulier.