Sterrenkijkdagen op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari 2020

Op vrijdagavond 28 en zaterdagavond 29 februari zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen.

Er is die avond veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Urania en werp een blik op o.a. de maan, de planeet Venus, de Andromeda- en Orionnevel.

Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Ook duidelijk zichtbaar: het kleurverschil tussen de ster Betelgeuze (rood) en Rigel (blauw).  Rechtsboven Orion bevindt zich het sterrenbeeld Stier, met de heldere rode ster Aldebaran.  Kijk je nog verder westwaarts (rechts), dan zie je de Pleiaden, een prachtige open sterrenhoop. Met een verrekijker zal je vele sterren in deze sterrenhoop zien.

De planeet Venus en de maan zijn ook goed zichtbaar. Door een telescoop heb je een adembenemend zicht op de kraters van de maan. 

Urania is geopend op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari van 19 tot 23 uur. In de observatietoren staat de grote 40 cm telescoop ter beschikking van het publiek. Ook op de parking zullen verschillende sterrenkijkers staan.

In het auditorium van de sterrenwacht krijg je uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget. Word je dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg?  Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is.... Geen nood: in de Astrobar is het gezellig warm en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil....). Ook een klein hongertje kan verholpen worden: diverse snacks verkrijgbaar. 

De toegang is gratis. Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien. 

 

Extra: planetariumvoorstellingen en full-dome films tijdens de Sterrenkijkdagen!

Bezoek het nieuwe Urania planetarium tijdens de Sterrenkijkdagen!

Er zijn planetariumvoorstellingen om 19.15 uur, 20 uur en 20.45 uur.

De toegang bedraagt 6 euro voor een planetariumvoorstelling of full-dome film.

Programma full-dome films in het nederlands:

  • Film “Over 50 jaar maanlanding" is er een voorstelling om 21u30. 
  • Film “De Zon - ster van het leven" is er een voorstelling om 22u00. 
  • Film “Van aarde tot universum" is er een voorstelling om 22u30.