Urania gaat digitaal bij de Dag van de Wetenschap!

Ook dit jaar zorgt Volkssterrenwacht Urania voor 2 boeiende lezingen tijdens deze wetenschappelijke hoogdag. 

Registreer je via www.dagvandewetenschap.be, snuister gerust wat rond en bekijk zeker ook de lezingen van Urania natuurlijk! Oorspronkelijk werden ze gepland om live te bekijken, maar omwille van COVID-19 hebben we besloten de lezingen aan te bieden on-demand. Je kijkt dus geheel wanneer je wil en waar je wil!

 

 

Georges Lemaître, "The greatest forgotten scientist"

Georges Lemaître, briljant wiskundige en priester, oorspronkelijk bedenker van de Big Bang theorie, is één van de grootste wetenschappers van België, maar vaak onbekend. Niet alleen corrigeerde hij tot tweemaal toe Einstein, wees hij de Paus terecht, maar publiceerde twee jaar voor Hubble de wet, die jarenlang de Wet van Hubble heette, maar gelukkig in 2018 door de International Astronomical Union officieel omgedoopt werd tot Wet van Hubble-Lemaître. Zijn dubbel werkgebied als geestelijke en als kosmoloog geeft ons ook de gelegenheid wat dieper in te gaan op de relatie wetenschap en religie.

Dr. ROGER VAN DER LINDEN is afgestudeerd als doctor in de wetenschappen en heeft een carrière als directeur in de petrochemie achter de rug. Hij is al 5 jaar actief binnen Volkssterrenwacht Urania als gids en lesgever. Daarbovenop is Roger reeds 25 jaar gepassioneerd en gediplomeerd stadsgids in Antwerpen en sinds een 15-tal jaar actief als internationale gids voor cultuurreizen. Als vrijwilliger werkt hij al 4 jaar in het Rubenianum, het onderzoeksinstituut voor de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw.

 

Al 20 jaar mensen in de ruimte!

2 november 2000, 2 Russische kosmonauten en 1 Amerikaanse astronaut openen het luik van het internationaal ruimtestation ISS. Het is de start van 20 jaar permanente menselijke aanwezigheid in de ruimte. Er is in bijna 2 decennia lang enorm veel wetenschap verricht. Het ruimtestation heeft sinds haar begindagen een serieuze upgrade gekregen, en zelfs bezoek gehad van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne! In deze voorstelling nemen we je mee door 20 jaar wetenschap en innovatie in het ruimtestation.

BART HENDRICKX doceert Russisch aan de UGent en heeft al van jongs af een passie voor de Russische ruimtevaart, die hij op de voet volgt sinds de jaren 80. Hij schreef een boek over het Russische ruimteveer Buran, en verschillende artikels over de geschiedenis van de Russische ruimtevaart. In 1992 was hij een van de eerste Belgen die naar de lanceerbasis Bajkonoer reisde. Hij bracht ook talrijke bezoeken aan ruimtevaartbedrijven in en rond Moskou.