Urania-ledenuistap: van kompel tot astronaut

Op zondag 5 mei bezoeken we onze Limburgse collega-volkssterrenwacht, Cosmodrome in Genk.

In de voormiddag staat het Limburgs mijnerfgoed centraal, met een bezoek aan C-Mine Expeditie.

In de voetsporen van de kompels worden we ondergedompeld in boeiende verhalen over de mijn, waarbij al onze zintuigen aan bod zullen komen. We ervaren het leven van toen door de ogen van een mijnwerker, maar dan in versie 2.0. Daarbij dalen we af in de donkere mijn voor een boeiende tocht met creatieve beeldprojecties en interactieve effecten. Ook kunnen we plaatsnemen in een virtuele tijdscapsule : met een helm op ons hoofd worden we terug geflitst naar de hoogdagen van de actieve mijn in de jaren 50. Zo kunnen we de sfeer van de ondergrondse mijnarbeid ervaren en beleven hoe donker het écht was in de broeierig hete en schaars verlichte gangen. Denk aan het prikkelende stof in je neus, de trillende boren, het zwarte zweet in je ogen, je eigen stem overstemd door oorverdovend lawaai, … Het - letterlijk - hoogtepunt van de Expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht op de omgeving.

Na deze expeditie hebben we wat rust verdiend in de vorm van een vrije lunch. Daarvoor zijn er rijkelijk mogelijkheden op en rond de site van C-Mine.

In de namiddag worden we dan verwacht bij onze collega’s van Cosmodrome.

Eerst bezoeken we de expo “De Oerknal”, waar we door de evolutie reizen, van de oerknal tot het heden. Vervolgens worden we getrakteerd op de 360° show “Dawn of the Space Age”. We herbeleven de tijden van de eerste stappen van de mens in de ruimte in deze nauwkeurige en historisch correcte reconstructie. Van de lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, over de legendarische landingen op de maan, tot het permanente verblijf van de mens in de ruimte.

Tot slot brengen we ook nog een bezoek aan de sterrenwacht van onze collega’s.

Een niet te missen uitstap !

Deze activiteit is exclusief voor Uranialeden. Partners en gezinsleden kunnen ook mee!

Praktische informatie

  • Vertrek bij Urania op 5 mei om 8.30 uur stipt
  • Terugkomst verwacht  rond 18.30 - 19 uur.

De ledenprijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 29 euro per persoon, inclusief inkom bij C-Mine en Cosmodrome. 
Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 25 euro.
Niet leden betalen 34 euro

Kinderen tot 12 jaar dienen vergezeld te zijn van een volwassene.

Je kan uiterlijk tot 30 april inschrijven via het inschrijvingsformulier of via onderstaande knop.

Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van ledenuitstap 5 mei + je naam.