Urania ledenuitstap naar La Coupole en Astrolab Iris op zaterdag 23 maart 2013

Update 11 maart: er zijn geen plaatsen meer vrij voor onze ledenuitstap.

Ga je mee op een reis in de tijd of liever naar Hawaï ?

Op zaterdag 23 maart vertrekken we ’s morgens vroeg naar St.-Omer in Noord-Frankrijk voor een bezoek aan “La Coupole”. Dit bunkercomplex werd op het einde van WO II gebouwd als lanceerbasis voor V2-raketten. Hoe verschrikkelijk die oorlogswapens ook waren, ze waren de voorbodes van het ruimtevaarttijdperk en een rechtstreekse aanleiding tot de landing op de maan.

Onder de reusachtige betonnen koepel (vandaar de naam La Coupole) zijn twee musea gehuisvest. Het ene museum laat zien hoe mensen (over)leefden tijdens de bezetting gedurende WO II, terwijl het andere museum de geschiedenis van de ruimtevaart behandelt, vanaf de V2-raket tot de eerste maanlanding. Talloze modellen, maquettes, films, diaporama’s en interactieve opstellingen roepen levendige herinneringen op aan het verleden. Je krijgt daarbij een hoofdtelefoon met nederlandstalig commentaar, zodat je niets moet missen van de boeiende tentoonstellingen.

Maar dat is nog niet alles. Sinds juli vorig jaar huisvest La Coupole ook een uniek 3D-planetarium, waar je ondergedompeld wordt in de wonderen van het heelal. De show “Awesome Light” neemt je mee naar de grote telescopen op Mauna Kea in Hawaï. Via adembenemende beelden die genomen werden door de Subaru, Keck, Gemini en Canadian-French telescopen maak je een 3D-reis naar exoplaneten, supernova’s, het centrum van onze melkweg en andere melkwegstelsels.

De echte ruimtevaartliefhebbers kunnen bovendien – op eigen initiatief – nog een andere planetariumvoorstelling over de geschiedenis van de ruimtevaart volgen. Ook hier wordt het verhaal gebracht aan de hand van spectaculaire 3D-beelden.

In de namiddag rijden we nog langs Ieper voor een bezoek aan onze collega’s van Astrolab Iris. Hier wacht ons een hartelijke ontvangst en kunnen we genieten van een rondleiding op hun sterrenwacht.

De prijs voor deze uitstap bedraagt € 29,- voor Urania-leden en € 26,- voor medewerkers en Oberon-leden. Hiervoor krijg je een goed gevuld programma (busreis, 3D-planetariumvoorstelling “Awesome Light”, beide musea van La Coupole en een bezoek aan Astrolab Iris).

Inschrijven voor deze uitstap kan via info@urania.be. Wacht niet te lang, want we rijden maar met één bus, en vol=vol !!