Urania ledenuitstap naar Nederland op zaterdag 16 november

Update 26 oktober om 12:00: Er zijn geen plaatsen meer voor onze ledenuitstap.

Op zaterdag 16 november 2013 trekken we er weer eens op uit! Die dag houden we onze traditionele ledenuitstap en trekken we naar Nederland. We bezoeken in de voormiddag de NASA tentoonstelling “A Human Adventure” in de Jaarbeurs van Utrecht en in de namiddag sterrenwacht Halley te Vinkel.

Wat gaan we zien in de voormiddag ?
De NASA tentoonstelling “A Human Adventure”. Deze beslaat een oppervlakte van meer dan 3 500 vierkante meter en heeft in enkele Europese steden al meer dan 300 000 bezoekers per stad gelokt. Tijdens deze educatieve tentoonstelling kan je meer dan 300 replica's en originele voorwerpen zien zoals raketmotoren, ruimtepakken, telescopen, satellieten, een neus van een Space Shuttle en echte ruimtecapsules. Veel van deze stukken werden nog nooit eerder voor een tentoonstelling gebruikt. Daarnaast kan je door middel van een G-krachtensimulator ook de kracht ervaren die ruimtevaarders ervaren tijdens een lancering. De simulator op de tentoonstelling is vergelijkbaar met de simulator die de Amerikaanse Mercury astronauten in de jaren '60 gebruikten om te oefenen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mikt met deze tentoonstelling naar een breed publiek en hoopt hierdoor jongeren warm te kunnen maken voor wetenschap en techniek. Naast het educatieve aspect van de tentoonstelling worden de bezoekers ook meegenomen doorheen een reis van 50 jaar ruimtevaart waarbij je geïnspireerd wordt door de mensen en technologie die aan de basis liggen van de verkenning van de ruimte. 'NASA - A Human Adventure' is van 13 juni tot januari 2014 te zien in Jaarbeurs Utrecht waarna de expositie zal te bewonderen zijn in Tokio.

Wat gaan we zien in de namiddag ?
Bezoek aan Sterrenwacht Halley, deze sterrenwacht is in het buitengebied van de gemeente Bernheze (Noord-Brabant), tussen Heesch en Vinkel, gekomen tussen 1987 en 1989. Dit markante witte gebouw, met z'n opvallende koepels, oogt op een afstand als een heuse sterrenwacht en is genoemd naar de Komeet van Halley. Deze bijzondere faciliteit is gebouwd door en voor de leden van de gelijknamige vereniging in Heesch.
De Sterrenwacht telt twee koepels en heeft verscheidene telescopen, waaronder een Celestron C-14, een 30 cm Jones-Bird-spiegeltelescoop en een Takahashi-astrocamera met een spiegeldiameter van 300 mm en een brandpuntafstand van 1130 mm. In de sterrenwachttuin staat een imposant instrument, een 3,5 meter radiotelescoop, die in de jaren ’70 bij de Radiosterrenwacht Dwingeloo voor zonneonderzoek werd aangewend. Een werkgroep is bezig de radiotelescoop te restaureren, zodat die weer kan functioneren voor het doel waarvoor hij oorspronkelijk is gebouwd: het ontvangen van radiostraling uit de kosmos.  Verder is er ook een digitaal planetarium. Een projector laat de sterrenhemel boven je hoofd bewegen en planeten en manen naar je toe komen. Je kunt als het ware een reis maken door de kosmos, langs ontelbare sterren en sterrenstelsels.Het programma voor die dag
•08u00: Vertrek op Urania
•10u00: Bezoek NASA tentoonstelling “A Human Adventure”
•12u00: Mogelijkheid tot warme lunch (niet inbegrepen in de prijs),  picknick mag meegebracht worden.
•13u00: vertrek uit Utrecht
•14u00: Bezoek Sterrenwacht Halley
•16u00: Vertrek naar Urania
•17u30: Aankomst in Hove

De prijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 35 € per persoon, inclusief toegangsgelden en gidsen bij de tentoonstelling en sterrenwacht. Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 32 €.

Inschrijven kan je doen door een mail te sturen naar info@urania.be of door te bellen op 03/455.24.93. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE 94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van Ledenuitstap + je naam.