Urania ledenuitstap naar Redu op zaterdag 13 oktober 2012

Update dinsdag 2 oktober om 12:00: Er zijn geen plaatsen meer voor onze ledenuitstap.

Op zaterdag 13 oktober trekken we er weer eens op uit! Die dag houden we onze traditionele ledenuitstap en trekken we naar Redu. We bezoeken in de voormiddag het Euro Space Center en in de namiddag het ESA Redu Centre.

Wat gaan we zien?

Euro Space Center

Het Euro Space Center werd ingehuldigd in 1991. Het centrum is gebouwd naar het model van de US Space Camp te Huntsville, Alabama, Verenigde Staten en werkt met dezelfde geavanceerde apparatuur en software als de echte astronautenopleiding in het Marshall Space Flight Center, dat eveneens in Huntsville gelegen is.

 

Onder de vele attracties:

  • binnen: een spektakelparcours met het Internationaal Ruimtestation, het Amerikaans ruimteveer op ware grootte en de befaamde dynamische cinema...
  • buiten: een activiteitenparcours met het galactisch labyrint, het "reuzengrote" zonnestelsel en de 6 km lange ruimtewandeling...

ESA Redu Centre

Sinds 1968 maakt het grondstation van Redu deel uit van het ESA-netwerk van grondstations voor satellietcontrole. De infrastructuur van het station werd gaandeweg uitgebreid om steeds beter ten dienste te kunnen staan van de Europese ruimtevaart, zowel voor ESA als voor de Europese Unie. Redu is immers verantwoordelijk voor essentiële operaties – controle en tests in de ruimte – van diverse satellietsystemen.

Het centrum van Redu is een beveiligd geheel van zowat 50 paraboolvormige antennes (waaronder een hele grote van 20 meter) die naar de hemel gericht zijn. Hierbij is er een publiek-privaat partnerschap. ESA is de belangrijkste cliënt voor programma's op het vlak van telecommunicatie, navigatie en microsatellieten. SES is de belangrijkste commerciële operator van geostationaire satellieten in Europa.

Redu is een ware specialist voor het testen van satellieten in een baan om de aarde en de vluchtcontrole voor de kleine Proba-satellieten, waaronder Proba 1 voor de waarneming van de aarde en Proba 2, die onze zon in de gaten houdt.

Het station maakt zich nu op voor de lancering van Proba V(egetation) met de tweede vlucht van de Vega-lanceerraket in maart 2013.

Het programma voor die dag

  • 08h00: Vertrek op Urania
  • 10h00: Bezoek Euro Space Center
  • 12h30: Mogelijkheid tot warme lunch in Space Center (niet inbegrepen in de prijs),  picknick mag meegebracht worden, maar dan moet er 1 drankje worden betaald in de Resto van het Space Center
  • 14h00: Bezoek ESA Redu Centre
  • 16h00: Kort bezoek aan het boekendorp Redu
  • 17h00: Vertrek naar Urania
  • 19h00: Aankomst in Hove

De prijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 25 € per persoon, inclusief toegangsgelden. Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 22 €.

Inschrijven kan je doen door een mail te sturen naar info@urania.be of door te bellen op 03/455.24.93. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE 94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van Ledenuitstap + je naam.