Urania uitstap naar Haarlem op zondag 5 oktober 2014

Op zondag 5 oktober trekken we voor onze traditionele ledenuitstap naar Nederland. We bezoeken in de voormiddag de collega’s van sterrenwacht Copernicus in Overveen en in de namiddag het  in Haarlem, waar o.m. de tentoonstelling “BUITENAARDS, de jacht op planeten” te zien is.

Wat gaan we zien in de voormiddag ?

Sterrenwacht Copernicus viert dit jaar haar 40-jarig (!) jubileum.
Copernicus stelt zich als doel het populariseren van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen. Hiertoe worden regelmatig waarnemingsavonden, cursussen en lezingen gegeven. Er is ook een specifieke jeugdwerking en een actieve werkgroep astrofotografie.

Blikvanger is het observatorium met een computergestuurde 35 cm Schmidt-Cassegrain telescoop. Daarnaast beschikt de sterrenwacht over een werkplaats voor het maken en onderhouden van instrumenten, een bibliotheek, expositiemateriaal en enkele kleinere telescopen en grote verrekijkers.

Wat gaan we zien in de namiddag ?

Bij aankomst in Teylers museum is er eerst een eenvoudige broodjeslunch voorzien, ongetwijfeld begeleid met een oer-Hollands glas (karne)melk ...
Daarna hebben we ruimschoots de tijd om de collectie van het museum te bezoeken, alsook de tentoonstelling "BUITENAARDS, de jacht op planeten".

Teylers Museum werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor kunst en wetenschap. Het is van oorsprong geen museum in de huidige betekenis van het woord, maar veel meer een laboratorium en een atelier. Het is uniek dat de diverse collecties van Teylers Museum nagenoeg ongeschonden zijn overgeleverd. Ook het gebouw en het interieur zijn nog authentiek 18e-eeuws.
De collectie van Teylers Museum bestaat van oorsprong uit vijf 'Kabinetten': de Kunstverzamelingen, de Wetenschappelijke Bibliotheek, het Fysisch Kabinet met astronomische en andere natuurkundige instrumenten, het Paleontologisch-Mineralogisch Kabinet en het Numismatisch Kabinet. Eén van de pronkstukken van de collectie is een telescoop die in 1790 gebouwd werd door William Herschel, de ontdekker van Uranus.

In 1826 kwam er een bibliotheek, die een historische collectie 18e- en 19e-eeuwse natuurhistorische boeken en tijdschriften bevat, waaronder kostbare atlassen en zeldzame botanische werken. Een bezoek aan deze bibliotheek is enkel mogelijk in kleine groepen, onder begeleiding van een gids. Dat betekent jammer genoeg dat niet iedereen van onze groep dit bezoek kan meemaken. De beschikbare plaatsen worden toegewezen in volgorde van inschrijving. Voor bibliofielen is er dus maar één goede raad : schrijf zo snel mogelijk in ...!

Naast de vaste museumcollectie kan je momenteel ook een tentoonstelling bezoeken over de zoektocht naar planeten en buitenaards leven.

Al eeuwen lang wordt er gezocht naar planeten en leven buiten de aarde. De reeds vernoemde astronoom William Herschel dacht dat er wezens op de maan woonden. Eerder had Christiaan Huygens al gespeculeerd over buitenaards leven. Sterrenkundigen zagen ruim honderd jaar geleden mysterieuze 'kanalen' op Mars - een ontdekking waardoor veel sciencefictionschrijvers zich lieten inspireren.

Op de tentoonstelling zie je prachtige telescopen, eeuwenoude boeken, foto's van het heelal en bijzondere animaties. Daarnaast is er vooral veel te ontdekken en te doen. Ga zelf op zoek naar een planeet, ervaar hoe groot het heelal is, verzin een boodschap voor een buitenaards wezen, of droom even lekker weg bij sciencefictionfilms.

Het concrete programma voor die dag
• 08u00 : vertrek op Urania
• 10u30 : bezoek sterrenwacht Copernicus
• 13u00 : bezoek aan het Teylersmuseum, met lunch, tentoonstellingen en optionele rondleiding door de bibliotheek
• 17u00 : vertrek uit Haarlem
• 19u30 : aankomst in Hove

Prijs
De prijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 34 € per persoon, inclusief toegangsgelden en eenvoudige lunch. Medewerkers en Oberon-leden genieten van een voorkeurstarief van 29 €. Voor de optionele rondleiding door de bibliotheek betaal je 5 € extra.

Inschrijving
Inschrijven kan je doen door een mail te sturen naar info@urania.be of door te bellen op 03/455.24.93. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE94 4056 0376 5114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van Ledenuitstap met/zonder bib + je naam.