Zie ik de sterren vanop de Schelde: unieke sterrenhemel-vaart!

Twee iconen uit Antwerpen, Volkssterrenwacht Urania en Flandria nemen jou zaterdagavond 5 mei mee voor een unieke sterrenhemel-vaart op de Schelde! Na een geslaagde vaart met sympathisanten varen we voor de tweede keer uit met het grote publiek.

Om 20u30 scheep je in in het pittoreske de havendorp Lillo. Om 21u00 worden de trossen losgegooid en vaar je een uur stroomafwaarts, tot voorbij de Bocht van Bath, aan het Verdronken Land van Saeftinghe.

Bij afvaart zie je vervolgens de wondermooie zonsondergang en de planeet Venus. Bij de terugvaart de planeet Jupiter.

Onderweg laten we de lichtjes van de Schelde achter ons en ruilen we een sterrenhemel met ca. 200 sterren in voor één met ca. 2000 sterren! Vanop de twee buitendekken leren de Uraniagidsen je de sterrenbeelden aan met behulp van sterke lichtpijlen.

Tijdens de vaart geniet je bovendien van een spectaculaire fulldome planetariumshow in ons gloednieuwe mobiel planetarium, voor de gelegenheid opgesteld op het voordek van het schip Flandria 24. In de heenvaart krijg je een planetariumvoorstelling over wat er die avond aan de hemel te zien is. In de terugvaart een korte fulldome film over het heelal! (*)

Omstreeks 24u00 meer je weer aan in Lillo.

(*) Onder voorbehoud van gunstige weerscondities - bij veel wind en/of onweer wordt de mobiele koepel niet opgesteld omwille van veiligheidsredenen. In dat geval heb je van ons een gratis planetarium- en fulldome filmvoorstelling tegoed bij Urania in Hove

Technische info planetarium

De varende planetariumopstelling is, afgezien van grote cruiseschepen, uniek in de wereld!

Dit wordt mogelijk gemaakt door een speciale lichtgewicht geodetische dome van 5m diameter met aluminium skelet. In tegenstelling tot de meeste mobiele domes wordt deze niet opgeblazen, maar wordt de ruimte tussen de buiten- en de binnendoek vacuüm gezogen.

In combinatie met een speciaal hiervoor ontwikkelde HD-fisheye-projector geniet je van een planetariumvoorstelling met dezelfde kwaliteit als op het vasteland.

De dome wordt stevig verankerd op het voordek van de Flandria 24 en is volledig waterdicht bij eventueel regenweer.

Technische info sterrenhemel

De sterrenhemel boven de stad Antwerpen is sterk vervuild met licht. Hierdoor zijn er weinig sterren te zien aan de hemel. De Schelde aan het natuurgebied van het Verdronken Land van Saeftinghe is door de afwezigheid van licht(vervuiling) een uitstekende waarnemingsplaats.

Nachtelijk satellietbeeld Antwerpen.

Prijs

39 euro per persoon. 60 plussers en jongeren onder 18 betalen betalen slechts 36 euro.

In de ticketprijs is ook één consumptie naar keuze inbegrepen. Tickets kunnen via onze website online gekocht worden.

(kinderen en jongeren onder de 16 jaar dienen steeds vergezeld te zijn van een volwassene.)

 

Tickets

Uranialeden

Leden - volwassenen (34 euro) Leden -18 & 60+ (31 euro)

Niet-Uranialeden

Volwassenen (39 euro)  -18 & 60+ (36 euro)

 

Impressies van voorbije vaart

Reportage ATV

Reportage VRT