Zondag 24 november Dag van de Wetenschap

Op zondag 24 november 2013 wordt, op initiatief van de Vlaamse regering, de derde editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag geopend zijn voor het grote publiek van 10 u. tot 17 u. Er zal een speciaal programma zijn over Kometen.

Bezoekers krijgen toelichting over kometen en in het bijzonder over komeet ISON in het auditorium en nadien is er de mogelijkheid om de tentoonstelling over planetoïden en kometen te bezoeken. Verder kan je ook een bezoekje brengen aan de waarnemingstoren met de computergestuurde 40cm-sterrenkijker. Bij helder weer kan men de zon met vlammen en vlekken door verschillende telescopen komen waarnemen. De toegang is gratis.

Voordrachten

Tijdens de Dag van de Wetenschap zijn er op Urania ook twee voordrachten over kometen:

Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over “Wie is bang van kometen?" speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deze lezing van 1 uur zal gaan over de verschijning van de komeet Halley in 1066, aangevuld met wetenschappelijke gegevens over kometen in het algemeen en de komeet ISON in het bijzonder.

Om 15 uur is er een voordracht door Urania-medewerker Guido Mariën over "Vagebonden van de ruimte". Deze lezing van 1 uur zal gaan over kometen, hun oorsprong en eigenschappen.  Maar vooral een verhaal van merkwaardige en beroemde kometen in de loop der tijden, van de oudheid tot nu.  En hoe reageerden de mensen op deze plots opduikende hemelobjecten? Het onderzoek met ruimtetuigen komt uiteraard ook aan bod. En als afsluiter: Maakt komeet ISON de belofte waar?

De toegang is gratis maar reserveren voor de voordrachten is nodig en kan via info@urania.be.