Zonnekijkdag en voordracht op zondag 6 juli

Op zondag 6 juli zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Kijklustigen kunnen dan bij mooi weer door verschillende telescopen veilig komen kijken naar de zon en de planeet Venus. Urania is geopend van 10 tot 17 uur.  In de observatietoren kan men gaan kijken door de grote 40 cm telescoop.

Om 15 uur is er een voordracht door Urania-medewerker Egon Wojciulewitsch over "Een grenzeloos heelal". Deze lezing van 1 uur zal gaan over ‘Grenzeloos’. - See more at: http://www.urania.be/urania/kalender/voordracht-over-een-grenzeloos-heel...

Om 14 uur is er een voordracht door Urania-lesgever Walter De Raedt over "De Zon". Tijdens deze lezing van 1 uur komen volgende onderwerpen over de zon aan bod: warmteproductie, plaats in het zonnestelsel,  fysische beschrijving en opbouw,  waarnemingsgeschiedenis en waarnemen in verschillende golflengtes.

Op de parking zullen verschillende zonnekijkers staan waardoor je zowel zonnevlekken als zonnevlammen kan zien.  In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg over de zon en de werking van een telescoop, ook de Astroshop is open en men kan zich verfrissen bij een drankje in de Astrobar. De toegang is gratis. Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien.