Zonnekijkdag op zondag 4 juli

Op zondag 4 juli 2021 zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Dé dag om onze dichtstbijzijnde ster even in the picture te zetten. Dat de zon licht en warmte brengt, dat weten we allemaal. En ook dat we dankzij haar kunnen leven op onze planeet. Ons zonnetje is een bron van energie waarvan we nog veel kunnen leren. Wat allemaal? Dat kom je tijdens de Zonnekijkdag te weten. Bij mooi weer worden er verschillende telescopen opgesteld om de kijklustigen op een veilige manier naar de zon te laten zien. Urania is geopend van 10 tot 17 uur.

  

Wat valt er te beleven?

Als je naar de zon wil kijken, doe dit dan altijd op een veilige manier. Kijk nooit zomaar naar de zon, zelfs niet met een zonnebril. Probeer ook zeker nooit met een verrekijker of een telescoop rechtstreeks naar de zon te kijken zonder de juiste zonnefilter. Je kan je ogen beschadigen. En dat willen we niet! Op het waarnemingsterras en in de waarnemingstoren zullen meerdere zonnekijkers staan waarmee je zowel zonnevlekken (als er zijn...) als zonnevlammen kan zien. Onze gidsen geven ook tips over hoe je op een correcte manier de zon waarneemt. Ze hebben ook verschillende filters waarmee je zonder gevaar naar de zon kan kijken. Of observeer de zon door een eclipsbril. Deze zijn verkrijgbaar in onze Astroshop. 

  

Tevens heb je de mogelijkheid om in ons bezoekerscentrum de permanente tentoonstelling over de maanlanding, leven in het heelal en kometen en meteoren te bekijken, naast onze mooie collectie meteorieten.

Ook de Astroshop is open en voor een verfrissend drankje is er de Astrobar. Deze zomer voorzien we een groot buitenterras!

De toegang is gratis. Omwille van de coronamaatregelen is het aantal gelijktijdige bezoekers beperkt.

Vooraf aanmelden is daarom verplicht en kan hier.

 

  

 

Extra planetariumvoorstellingen

Tijdens de zonnekijkdag voorzien we elk uur een voorstelling van 50 minuten in het Urania Planetarium. Een voorstelling bestaat uit reis langs de sterrenhemel, gevolgd door een 360°-film

  

Klik op de foto's voor een trailer van de film.

   

 

Kindervoorstellingen om 10.15 uur, 12.15 uur, 14.15 uur en 16.15 uur.

Publieke voorstellingen om 11.15 uur, 13.15 uur en 15.15 uur.

 

De toegang hiervoor bedraagt 10 euro per persoon, tickets enkel ONLINE en VOORAF verkrijgbaar! 

Per voorstelling zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar.

Uranialeden bezoeken het planetarium gratis maar dienen zich eveneens te registreren.

TICKETS KOPEN KAN JE HIER.