Zonnekijkdag op zondag 5 juli

Het was lange tijd onzeker, maar we zijn blij te kunnen melden dat we op zondag 5 juli 2020 onze deuren openen in het kader van de Zonnekijkdag. Bij mooi weer worden er meerdere telescopen opgesteld om de kijklustigen op een veilige manier naar de zon te laten turen. Urania is geopend van 10 tot 17 uur.

  

Wat valt er te beleven?

Op de parking zullen meerdere zonnekijkers staan waarmee je zowel zonnevlekken (als er zijn...) als zonnevlammen kan zien.

 

  

 

Tevens heb je de mogelijkheid om in ons bezoekerscentrum de permanente tentoonstelling over de maanlanding, leven in het heelal en kometen en meteoren te bekijken, naast onze mooie collectie meteorieten.

Als extra is er deze zomer nog een tijdelijke tentoonstelling "De Primitieven in Spiegelbeeld" (over optische hulpmiddelen) en geniet je in het Aurorium van een rustgevende poollicht-ervaring!

Ook de Astroshop is open en voor een verfrissend drankje is er de Astrobar. Deze zomer voorzien we een groot buitenterras!

 

De toegang is gratis.

Omwille van de coronamaatregelen is het aantal gelijktijdige bezoekers beperkt. Vooraf aanmelden is daarom verplicht (**) en kan enkel via DIT ONLINE FORMULIER.

 

  

 

Extra planetariumvoorstellingen

Tijdens de zonnekijkdag voorzien we elk uur een voorstelling van 50 minuten in het Urania Planetarium. Een voorstelling bestaat uit reis langs de sterrenhemel, gevolgd door een 360°-film

 

Klik op de foto's voor een trailer van de film.

   

 

  

Kindervoorstellingen om 10.15 uur, 12.15 uur, 14.15 uur en 16.15 uur.

Publieke voorstellingen om 11.15 uur, 13.15 uur en 15.15 uur.

De toegang hiervoor bedraagt 10 euro per persoon, tickets enkel ONLINE en VOORAF verkrijgbaar! 

Per voorstelling zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar.

Uranialeden bezoeken het planetarium gratis maar dienen zich eveneens te registreren (zie https://www.urania.be/content/veelgestelde-vragen -  Ik ben Uranialid. Kan ik dan naar een publiek bezoekmoment komen?)

 

TICKETS KOPEN: klik op de gewenste voorstelling.

(**) Als je tickets koopt voor een voorstelling, ben je automatisch geregistreerd voor je bezoek aan de zonnekijkdag en hoef je het aanmeldingsformulier niet meer in te vullen.

Kindervoorstellingen Publieke voorstellingen
10.15 uur 11.15 uur
12.15 uur 13.15 uur
14.15 uur 15.15 uur
16.15 uur  

 

 

 

CORONAMAATREGELEN BIJ URANIA

 

Vooraf

 • Registreer je komst vooraf online OF (als je tevens een planetariumvoorstelling wil bijwonen) koop je tickets online.
 • Parkeren (zowel je auto als je fiets) doe je op de parking aan de weertuin (inrit langs de Albrecht Rodenbachstraat).
 • Wandel over de speelplaats van de school naar de hoofdingang in de Jozef Mattheessensstraat. Dit is momenteel de enige ingang voor bezoekers (ook voor leden!)
 • Bij een bezoek aan Urania is het dragen van een mondmasker (binnen) verplicht voor alle bezoekers vanaf 12 jaar! 

 

Binnenkomen

 • In de inkomhal: ontsmet je handen, zet je mondmasker op.
 • Er worden maximum 2 personen/gezinnen in het onthaal toegelaten.
 • 1 persoon/gezin kan wachten in de inkomhal.
 • Moet je even wachten op het toegangspad, hou dan minimaal 1,5 meter afstand!

 

Bezoek tijdens de zonnekijkdag

 • Activiteiten buiten: Kom je enkel buiten door de telescopen kijken, dan hoef je niet eerst via het onthaal te passeren!  Ook als je iets wil gebruiken op het Astrobar-terras buiten, hoef je niet via het onthaal te passeren. We vragen je ten allen tijde de afstandsregels te respecteren, zeker bij het aanschuiven aan de telescopen.
 • Activiteiten binnen: Wil je de tentoonstellingen, de astroshop of de astrobar (binnen) bezoeken of boekte je een ticket voor het planetarium? Ga dan binnen via de hoofdingang aan de Jozef Mattheessensstraat en passeer via het onthaal.  Ontsmet je handen bij het binnenkomen en draag een mondmasker. In de astrobar hoef je je mondmasker niet op te houden, behalve als je een drankje gaat bestellen/afhalen aan de toog.

 • Bezoek planetarium: Ga eerst via het onthaal (hoofdingang) voor ticketcontrole. De gids haalt je op 5 minuten voor aanvang van de voorstelling, aan de ingang van de tentoonstellingszaal en begeleidt je naar het planetarium.  In het planetarium neem je plaats, met respect voor de afstandsregels. Leden van hetzelfde gezin kunnen naast elkaar zitten. Er dienen minimum 2 stoelen vrijgelaten te worden tussen bezoekers die niet tot hetzelfde gezin behoren.  Eens je gezeten bent, hoef je je mondmasker niet op te houden.

 

BLIJF AUB THUIS ALS JE KOORTS HEBT OF ZIEK BENT!

Maak je gebruik van het sanitair, was dan grondig je handen!

Handonstmetting is beschikbaar:

 • aan de ingang (inkomhal)
 • in de gang met het zonnestelsel-schaalmodel
 • in de inkomhal van het planetarium
 • in de inkomhal van de waarnemingstoren

Er is extra aandacht om materiaal regelmatig te desinfecteren na gebruik!

 

Bij Urania dragen we zorg voor elkaar!

We rekenen op ieders verantwoordelijkheidsgevoel om de richtlijnen te respecteren! Zo blijven we gezond, ook na een bezoek aan de sterrenwacht!