Werking

Naast een sterrenwacht is Urania ook een vereniging, waar liefhebbers van astronomie terecht kunnen voor het beoefenen van hun hobby.

De werking van Urania steunt voor een groot deel op vrijwilligerswerking. Een heleboel mensen zetten zich dag na dag in om de vele activiteiten mogelijk te maken en om ondersteunende taken uit te voeren.

Uranialeden ontvangen 5 x per jaar het ledentijdschrift "De Sterrenwachter".  Leden die ingelogd zijn op de website kunnen de digitale versie steeds downloaden van de publicaties-pagina.

Daarnaast sturen we geregeld electronische nieuwsbrieven! Helaas durven deze berichten al wel eens in de SPAM-folder terechtkomen, of gaan ze verloren in een volle mailbox.

Daarom vind je hieronder de links naar de laatst verstuurde ledennieuwsbrieven.

Ledennieuwsbrieven 2022

 

  

Zin om mee de handen uit de mouwen te steken en medewerker/vrijwilliger te worden? Neem contact op via e-mail of bel 0475/29 11 39.

Ben je nog geen Uranialid? Ga snel naar de inschrijfpagina!

Ben je benieuwd wat Uranialeden zoals drijft, en wat hen in het bijzonder aanspreekt om lid te worden en te blijven? Of meer nog, om als vrijwilliger aan de slag te gaan?

Maak dan kennis met enkele van onze leden/medewerkers.

 

"Ik heb in de ruimtevaartsector gewerkt en als gevolg daarvan, toen ik met pensioen was, heb ik de volkssterrenwacht opgezocht aangezien astronomie mij steeds bleef vragen stellen .
Dit was een mooie aanvulling op mijn interesse wat ruimtevaart betreft : cursussen, voordrachten, visueel waarnemen, radio astronomie, planetarium, enz... en zeker het gezellig samenzijn in de ganse Urania-organisatie."
 
George, 72, Ranst.

 

 

 

“Ik loop sinds mijn 17de rond op Urania. Voor mij is het meer dan enkel een vriendenkring. Alle niveaus van wetenschap komen hier aan bod, van beginners tot oude zakken zoals wij.” (lacht) “Ook als je graag praktisch bezig bent, kan je hier aan de slag met je fototoestel of telescopen. Als je geïnteresseerd bent in wetenschap en astronomie, ik zou zeggen: Urania is the place to be!”

Patrick, 55, Lint

 

 

 

 

“Urania is mijn tweede thuis. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in sterren en ruimtevaart. In het lager onderwijs heb ik zelfs nog een spreekbeurt gegeven met als titel: ‘De vliegende schotels hebben hun geheimen nog niet prijsgegeven’. Ondertussen ben ik al 10 jaar hoofdbibliothecaris. En ik kan je verzekeren: elk boek dat ik aanschaf, heb ik ook gelezen!”

Jozefa, 76, Hove

 

 

 

 

“Het begon voor mij allemaal met de Astroreizen. Op de duur kwam ik regelmatig op de sterrenwacht en zo ben ik uiteindelijk lid geworden. Eén keer in de maand sta ik ook als vrijwilliger in de bibliotheek en op kijkavonden neem ik mijn telescoop mee zodat mensen kunnen meekijken. Wat mij opvalt is dat mensen met heel verschillende achtergronden hier samenkomen. Zelfs al zijn het geen die-hards, je kan ze hier toch elke week vinden.”

Otto, 49, Hulst

 

 

 

 

“Ik heb Urania leren kennen toen ik 25 was. Toen de kindjes er kwamen, hadden we wel eerder een soort van knipperlichtrelatie,” (lacht) “maar ik bleef me altijd interesseren voor sterrenkunde en astronomie. Op Urania komen alle vormen van wetenschap samen. Als je geïnteresseerd bent, vind je hier zeker wel je gading. En op onze jaarlijkse quiz ben ik je quizmaster van dienst!”

 Patrick, 60+, Boechout

 

 

 

 

“Urania is een totaalpakket, en dat spreekt mij aan. Toen ik voor mijn job niet meer naar het buitenland moest, kwam ik allerlei cursussen en werkgroepen op Urania volgen. Hier heb je zo’n divers publiek dat je elke week wel iets bijleert, en dat gaat niet alleen over sterrenkunde! Ik zou mensen zeker aanraden om lid te worden. Je kan hier kei goedkoop cursussen volgen waar je nadien geen examen van moet doen!” (lacht)"

 Annelies, 36, Kontich

 

 

 

 

“Urania is mijn grootste hobby, ik kom al sinds mijn 12de naar de sterrenwacht. Ik ben ondertussen niet alleen medewerker, maar ik reis ook mee om zonsverduisteringen te bewonderen. Ik ben al in China geweest en binnenkort vertrekken we naar de VS. Iedere zonsverduistering is anders, dat moet je zeker in je leven gezien hebben. Of het nu bewolkt is of niet, het is altijd een belevenis!”

 Koen, 45, Antwerpen

 

 

 

 

“Ik heb Urania leren kennen dankzij mijn zoon. Hier in Hove is het voor mij een hele andere wereld om te vertoeven. Als barvrouw heb ik al verschillende interessante gesprekken opgepikt en dan ben ik me eigenlijk toch wel beginnen interesseren voor sterrenkunde. Maar ik werk hier vooral omdat ik het graag doe!”

Chrisje, 57, Zandhoven

 

 

 

 

“Ik ben erg geïnteresseerd in sterrenkunde en ruimte-exploratie. Daarom heb ik de laatste maanden geregeld lessen gevolgd en lezingen bijgewoond bij Urania. Ik werk hier ook vrij intensief mee als vrijwilliger. Urania is een sociale ontmoetingsplaats met een zeer positieve aura rond zich. Ik kom hier veel interessante mensen, vaak met achtergrond in de materie en aanverwante disciplines, tegen waar ik anders niet snel mee in contact zou komen.”

David, 32, Deurne

 

 

 

 

“Ik ben voorzitter van Urania sinds 2002, maar al meer dan 40 jaar actief hier in Hove. Het spreekt mij enorm aan dat je op Urania het verschil kan maken. Als vrijwilliger heb je de mogelijkheid om initiatief te nemen en zelf iets op te bouwen. Ik vind het belangrijk om mensen te confronteren met sterrenkunde. Want uiteindelijk gaat dat over alles. Onze omgeving stopt niet bij onze atmosfeer. Sterrenkunde heeft raakpunten met alle wetenschappen, daarom leent het zich ook ideaal om mensen hiervoor te boeien en motiveren.”

Marc, 57, Boechout

 

 

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!