Directiecomité

Maak kennis met de Urania-directie

De dagelijkse leiding van Urania is in handen van de directeur. Hij zit het directiecomité voor, dat tweemaal per maand samenkomt om de dagelijkse werking van de sterrenwacht te bespreken en te sturen.

Het verslag van deze vergaderingen worden ter beschikking gesteld van de medewerkers via de website.

Directeur

Marc Van den Broeck

• Geboren in het jaar dat de eerste mens voet op de maan zette.

• In 1983 als jeugdcursist binnengewandeld bij Urania en er nooit meer buitengegaan.

• Was meerdere jaren Oberon-werkgroepleider weerkunde.

• Werd directeur van Urania in 1994.

• Maakte eind jaren ’80 de eerste educatieve Urania-videomontages (in het pré-YouTube tijdperk!)

• Organiseerde begin jaren ’90 een reeks grote evenementen, met als orgelpunt ‘Echo of Space’ in 1995, waarbij de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen een week lang het toneel was van sterrenkunde en wetenschap. Het was bij deze gelegenheid dat de kiem voor ‘Urania Mobiel’ geplant werd.

• Organiseerde in 1994 de eerste zons- en maansverduisteringsvluchten in België, en was de drijvende kracht achter het Eclips99- project, waarbij meer dan 3000 mensen tot in de totaliteitszone van de zonsverduistering van 11 augustus 1999 gebracht werden.

• Werkt sinds 2000 voor Urania, eerst deeltijds en vanaf 2009 voltijds.

• Is nog steeds weerman bij ATV en Radio 2 Antwerpen.

 

“Als directeur ben ik verantwoordelijk voor het vlotte verloop van de dagelijkse werking en de uitvoering van het beleid. En aangezien er bij Urania altijd veel gaande is, zorgt dat voor een zeer gevarieerde dagvulling. Ik volg de administratie op en zorg voor rapportage naar de raad van bestuur, plan de activiteiten, waak over het onderhoud van de gebouwen en infrastructuur, spring bij voor het gidsen van groepen (als alle collega’s bezet zijn), coördineer de VIP-bezoeken en los allerhande kleine en minder kleine problemen op. Daarnaast beheer ik de astroshop, van het aankopen van de artikelen, over het onderhouden van de materiële winkel en de webshop.”

 

Directiecomité

Guy Mariën

Op zoek naar een vrijetijdsbesteding belandde hij in 1978 bij Urania.  

Enkele jaren later werd hij lesgever voor sferische sterrenkunde in de basiscursus.  Na een “sabatperiode” is hij al enkele jaren opnieuw actief als lesgever.

Sedert 2005  begeleidt hij, als vrijwilliger, met de collega’s schoolgroepen bij hun bezoek aan de sterrenwacht. Ook het rondleiden van volwassenen op Urania tijdens de daguren behoort tot de activiteiten.

Het ontwerpen van posters voor de thematentoonstelling staat elk jaar op zijn,agenda.

 

 

 

 

 

 

 Hilde Willemsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jona Gladines

 

 

 

 

 

 

  Matti Agemans

Matti is binnengewandeld als stagiar en nooit meer buitengewandeld. Nu actief als educatief medewerker van Urania sinds 2014.

In 2015 werd, ter ere van de zonne-eclips, de educatieve campagne "Liever niet het zicht van een mol, eclipsbril op je bol" in alle Vlaamse scholen verspreid.

Naast de educatieve taken is Matti ook mee verantwoordelijk voor de sociale media.

 

 

 

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!