Urania Bezoekercentrum


 

Snel naar het eerstvolgende bezoekmoment!

 

 

Koop nu je tickets

 

*** GESLOTEN OP ZONDAG 21 JULI 2024 ***

 

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is open voor het publiek:

  • elke vrijdagavond van 19.15 uur tot 22.30 uur
     
  • elke zondagnamiddag van 14 uur tot 16 uur
     
  • extra openingsmomenten tijdens de schoolvakanties en bij evenementen. Zie onze kalender voor actueel geplande openingsmomenten.

De gegidste voorstellingen starten resp. om 19.30 uur (kindervoorstelling, vrijdagavond), 20.30 uur (publieke voorstelling, vrijdagavond), 14.15 uur (kindervoorstelling, zondagmiddag) en 15.15 uur (publieke voorstelling, zondagmiddag).

Toegangstickets kosten 10 euro (kindervoorstelling) of 11 euro (publieke voorstelling) en worden bij voorkeur vooraf online aangekocht.

 

Wat valt er te beleven?

Een boeiende tentoonstelling over ruimtestenen

De vaste tentoonstelling spitst zich toe op meteorieten en kometen. Wil je weten waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet? Je vindt de antwoorden via leerzame tentoonstellingspanelen en interactieve beeldschermen. 

 

Het hele zonnestelsel op schaal

Kom alles te weten over ons zonnestelsel aan de hand van leerrijke panelen waarop de hemellichamen in ons zonnestelsel voorgesteld worden. De afstanden tussen en de grootte van de planeten komen aan bod in het 12 meter lange schaalmodel. 

 

Image
Groepsbezoek

 

Een perfecte sterrenhemel in het planetarium

Maar liefst 3500 sterren flonkeren aan het planetarium-firmament!  45 toeschouwers kunnen in zalig comfortabele zetels kennismaken met de sterrenhemel, geprojecteerd op een koepel van 8 meter diameter. Onze planetariumgidsen tonen je het hemelgewelf zoals je hem tijdens een ideale, pikdonkere heldere nacht kan bewonderen! Ze leren je de sterrenbeelden herkennen en nemen je mee op een reis langs de sterrenhemel.

 

Fulldomefilms - 360°cinema-ervaring

Naast de Zeiss ZKP-2 projector van de Antwerpse ZOO, waarmee de sterrenhemel geprojecteerd wordt, is er ook een fulldomeprojector die garant staat voor een unieke filmervaring! Spectaculaire ruimtebeelden worden met een beeldveld van 360° getoond, alsof je zelf in de ruimte zweeft.  

 

Image
Bezoekerscentrum planetarium

 

Waarnemingstoren 

In de Urania-waarnemingstoren bekijk je de 40cm Cassegrain (Gobelijn-telescoop) en kom je te weten hoe zo'n telescoop werkt. Bij helder weer kijk je zelf naar de zon, de maan, de planeten en of de heldere deep-sky objecten.

 

Image
Bezoekerscentrum toren

 

Urania Astrobar 

In de Astrobar geniet je van drankje of een kleine snack voor of na de planetariumvoorstelling/rondleiding.

 

Urania Astroshop

In de Urania Astroshop vind je het grootste gamma sterrenkundige producten in België. Het assortiment bestaat uit meer dan 800 artikelen. Of het nu een boek, blu ray, poster, atlas, globe of weerstation is, je vindt het er allemaal. Ook telescopen, verrekijkers, oculairs en andere accessoires worden verkocht voor zowel kinderen, beginners als gevorderden.

 

Image
Astrobar - Astroshop

 

Ticketprijs: 10 euro voor de kindervoorstelling en 11 euro voor de publieke voorstelling

De filmprogrammatie vind je op de ticketingpagina.

 

Wegbeschrijving en bereikbaarheid

 

Koop nu je tickets