Urania's videopas


Leer over sterrenkunde, ruimtevaart of weerkunde vanuit je eigen huiskamer!


Al meer dan 50 jaar biedt Volkssterrenwacht Urania cursussen over sterrenkunde en aanverwante wetenschappen aan. 

In 2019 experimenteerden we voor het eerst met digitale lessen. In de eerste plaats omdat we met plaatsgebrek kampten in de meest populaire cursus: de Seminaries Sterrenkunde. Ook omdat, door de steeds erger wordende verkeersknoop rond Antwerpen, onze sterrenwacht voor sommigen haast onbereikbaar wordt. En toen kwam corona...

We gingen in lockdown maar besteedden onze tijd nuttig! We zetten alles op punt om vanaf september 2020 een ruim aanbod aan online cursussen te kunnen aanbieden. Daar gaan we sindsdien mee verder!

Sinds december 2020 hebben ALLE Uranialeden toegang tot de LEDEN-VIDEOPASPAGINA, met exclusieve voordrachten, enkel voor leden! 

 

Wie kan de online cursussen en/of online lezingen  volgen?

Om een online cursus of een online lezing te volgen moet je:

 


Hoe werkt de Videopas ?


 • De lessen/lezingen worden gegeven in de lokalen van Volkssterrenwacht Urania, volgens onze leskalender of tijdens ledenactiviteiten, voor een live publiek. Voor de cursussen: cursisten met LOKAAL-PAS of COMBI-PAS kunnen de lessen ter plaatse bijwonen.
 • De lezing/les wordt opgenomen met camera's.  Na afloop wordt het videobestand gemonteerd tot een afgewerkte lezing/les en geüpload naar ons video-platform, waar het kan bekeken worden.
 • Je hebt toegang tot ons videoplatform via specifieke videopas-pagina's op de ledenpagina's van de Urania-website. Log in met je ledenaccount. Je vindt de gebruikers-login onderaan de leden-pagina.
 • Heb je nog geen leden-login? Maak dan eerst een account aan (Nieuwe account aanmaken). Vergeet daarbij niet je lidnummer en Urania-afkorting in te vullen. Die zijn nodig om je de juiste toegangsrechten te geven. Je vindt je lidnummer en Urania-afkorting op je lidkaart en in je inschrijvingsbewijs, dat je via e-mail toegestuurd kreeg nadat je inschrijving verwerkt was.

  ! BELANGRIJK!
  1/ na het aanmaken van je account duurt het nog 1 dag alvorens je ledenaccount geactiveerd is.
  2/ vind je je lidnummer en Urania-afkorting niet onmiddellijk terug? Stuur een mailtje naar administratie@urania.be en we bezorgen je zo vlug mogelijk de nodige gegevens!
   
 • Aangemelde leden/cursisten zien vanop de videopas-pagina een knop naar de video-pagina('s) van de cursus(sen) waarvoor ze ingeschreven zijn.  
 • Op de videopagina staat de recentste lezing/les bovenaan de pagina. Daaronder staan alle voorgaande lezingen/lessen. 
 • De lessen blijven online tot het einde van het cursusjaar en kunnen in die periode een onbeperkt aantal keer bekeken worden.

 

Illustratie toegangsknop Ledenvideopas
Toegang tot de Leden-lezingen vanop de ledenpagina

 


Voor cursisten


 • Als cursist heb je toegang tot de lessen waarvoor je een VIDEO- of COMBI-pas hebt. De toegang verloopt via de ledenpagina's van de Urania-website.  Log in op de ledenwebsite met je persoonlijke login. Je vindt de gebruikers-login onderaan de leden-pagina.

 

Wanneer komen de lessen online?

 • We streven ernaar om de lessen 1 à 2 dagen na de live-les online te zetten. Voor lessen die door externe sprekers worden gegeven (seminaries sterrenkunde) kan dit iets langer duren.

 

Hoe lang blijven de lessen online?

 • De lessen blijven online tot het einde van het cursusjaar.

 

Kan ik vragen stellen aan de lesgever en hoe gaat dat dan in zijn werk?

 • Ja dat kan. Stel je vraag via het formulier op de videopagina van elke cursus. Wij geven de vraag door aan de lesgever, en sturen je het antwoord door van zodra wij dat ontvangen.

 

Is er een syllabus, presentaties of ander cursusmateriaal en waar vind ik dat?

De presentaties van de cursussen zijn raadpleegbaar via de cursuspagina van de desbetreffende cursus.

 


Overzicht recente ledenlezingen


 

Kennismaking met Urania 

 

 

Deze introductieles is toegankelijk voor alle leden. Uraniamedewerker Hilde Willemsen licht de werking van Urania kort toe voor leden die nog niet bekend zijn met de sterrenwacht. Lesgever Walter De Raedt zet vervolgens bij met een korte introductie tot de sterrenkunde. Waarbij hij vooral ingaat op hoe het heelal om ons heen er globaal uitziet.

Kijken

Lancering nieuwe website

 

 

Na meer dan 10 jaar is het tijd voor een nieuw jasje. De website werd o.a. aangepast aan het gebruik op mobiele apparaten en de structuur werd duidelijker gemaakt voor toekomstige bezoekers.  

Kijken

Afsluiting werkjaar 22-23

 

 

Het traditionele einde van het werkjaar is aangebroken en de Uranialeden genieten van een welverdiend hapje en drankje. Vooraf geeft ruimtevaartkenner en goede vriend des huizes Bart Hendrickx een update over de bemande ruimtevaart. Het beloven spannende tijden te worden me de nieuwe maanvluchten in het vooruitzicht. Terloops ontdek je ook wie de clown op deze foto is.

Kijken

Afsluiting werkjaar jongeren

 

De Europese ruimtesonde is vertrokken voor een reis van 8 jaar naar de grootste planeet in het Zonnestelsel, Jupiter. Educatief medewerker Matti Agemans neemt de allerjongsten mee op reis met Juice. Waarom vertrekt Juice vanaf de andere kant van de wereld? Hoe hebben ze de 6 ton zware Juice daar gekregen? Maar bovenal wat gaat die Juice daar allemaal uitvreten bij Jupiter?

Kijken


Meer ledenlezingen bekijken?


Ga naar de videopaspagina voor leden