Michiel Coignet Observatorium

Een historische sterrenwacht in hartje Antwerpen

 

Over de naam van het observatorium

Voorafgaand aan de opening van het nieuwe Urania Planetarium in 2019 bestudeerde Urania de geschiedenis van het planetarium en kwam zo op de opmerkelijke figuur van Michiel Coignet. Urania besloot om deze Antwerpse astronoom, wereldberoemd in de 16de eeuw maar inmiddels vergeten, in ere te herstellen. Er werden opendeurdagen aan hem gewijd, artikels gepubliceerd en een tentoonstelling georganiseerd.

Als kers op de taart organiseerden we in november 2023 een colloquium, in het observatorium van de Zirkstraat in Antwerpen, vlakbij de 16de eeuwse woonplaats van Coignet!

 

 

Een observatorium in de Zirkstraat te Antwerpen

In de Zirkstraat bevond zich tussen 1920 en 1988 het observatorium van het Koninklijk Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen, 's lands 2de oudste astronomische amateurvereniging.   

Urania engageerde zich om het obsveratorium en de telescoop te restaureren en nieuw leven in te blazen als het Michiel Coignet Observatorium!

 

Image
Zirkstraat

 

Dank aan Urania's "Team Zirkstraat"!

Tussen februari en april 2024 zakten Fred, Guy, Chris en Patrick bijna dagelijks af naar de Zirkstraat 36 om er in weer en wind de koepel en het binnenwerk van het observatorium te herstellen en renoveren. Dat de sterrenwacht zwaar afgezien had van de tand des tijds is zacht uitgedrukt. Onze vrijwilligers moesten al hun creativiteit en vakmanschap uit de kast halen om dit huzarenstukje te realiseren: de zware metalen koepel opnieuw waterdicht en vlot bedienbaar maken. Ook het waarnemingsplatform waarop de telescopen gemonteerd staan, de kijkers zelf en de toegangsruimte kregen een volledige make-over en grondige opknapbeurt.

 

Image
MCO voor

 

Het resultaat is spectaculair. De koepel en telescopen zijn vlot bedienbaar en er kan terug naar de hemel gekeken worden vanuit hartje Antwerpen. De koekestad is een historisch erfgoed én unieke bezienswaardigheid rijker dankzij de inspanningen van onze vrijwilligers!

Image
MCO na

 

In onze fotogalerij vind je een link naar het online album waar je meer beelden vindt van "voor" en "na".

Foto-album Michiel Coignet Observatorium

 

De werkzaamheden samengevat in 5 minuten in dit filmpje:

Renovatie Michiel Coignet Observatorium