LEDENUITSTAP naar Middelburg *** VOLZET***

04 mei 2024 - 8:00 tot 18:00
Type activiteit:
Ledenactiviteit
Ledenuitstap

DE LEDENUITSTAP IS VOLZET (er is een wachtlijst)

 

Op zaterdag 4 mei reizen we terug naar het begin van de 17de eeuw en ontdekken het verhaal van de ontwikkeling van de telescoop en de wetenschappelijke geschiedenis van Middelburg.

Urania ledenuitstap naar Middelburg

 

In de voormiddag worden we verwacht bij de collega’s van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. We krijgen een presentatie over de uitvinding van ‘een seecker instrument om verre te sien’, dat door Hans Lipperhey, een brillenmaker uit Middelburg, werd ontwikkeld. 

Daarna kunnen we de sterrenwacht en het museum van Lipperhey bezoeken. Speciale aandacht gaat daarbij ook naar de figuur van Philippus Lansbergen, naar wie de sterrenwacht werd genoemd. Hij schreef heel wat wetenschappelijke werken, waaronder zijn beroemde astronomische tabellen. Van dit werk, dat in 1632 werd gepubliceerd, heeft zowel de bibliotheek van Urania als het museum van onze collega’s een exemplaar. We dagen u uit om de verschillen tussen beide werken te zoeken …

’s Middags wordt een lunch voorzien (soep, broodjes, Zeeuwse verrassing).

Na de middag nemen medewerkers van de sterrenwacht ons mee op een wandeling door het historische centrum van Middelburg. Daarbij zullen ze vooral aandacht besteden aan plekjes met een bijzondere astronomische geschiedenis, die ook het rijke verleden van Middelburg illustreren. 

Nadien is er voldoende vrije tijd. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om het Zeeuws Museum te bezoeken (een aanrader, maar niet inbegrepen in de prijs) of de stad verder te verkennen met onze persoonlijke Urania-gids Jef Van Camp.

 

Praktische informatie

Wanneer?

  • Zaterdag 4 mei 2024
  • Vertrek bij Urania om 8.15 uur stipt 
  • Terugkomst verwacht rond 18 uur.
     

Deelnameprijs per persoon

De ledenprijs voor deze uitstap met autocars Lauwers komt op 44 euro per persoon, inclusief lunch. Medewerkers en Oberonianen genieten van een voorkeurstarief van 39 euro. Niet-leden kunnen ook meereizen en betalen 49 euro.

 

Inschrijving

Je kan uiterlijk tot 22 april inschrijven via DIT FORMULIER. Je inschrijving is slechts definitief na storting van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE94405603765114 van Volkssterrenwacht Urania met vermelding van “Ledenuitstap Middelburg + je naam”.