Opendeurdagen 2023

08 september 2023 tot 10 september 2023 - All day
Type activiteit:
Evenement
ODD2023

8, 9 en 10 september 2023 - Opendeurdagen bij Urania!

Het thema dit jaar is: Terugkeer naar de maan! Via een exclusieve tentoonstelling wordt aandacht besteed aan het nieuwe maanprogramma Artemis, opgestart door NASA en een aantal internationale partners (waaronder ook Europa). De eerste stappen op de Maan dateren ook alweer van 21 juli 1969. Na al die jaren is er dan ook nood aan een nieuwe raket (het SLS of het Space Launch System), een nieuwe capsule (Orion) en een nieuwe maanlander. Het Artemis-programma kende vorig jaar al een eerste onbemande testvlucht. Eind 2024 moet er een bemande testvlucht rond de Maan komen met misschien eind 2025, maar wellicht eerst in 2026, een nieuwe bemanning (waaronder ook een vrouw) die voetstappen op de Maan gaat achterlaten.

5 goeie redenen waarom je dit jaar zeker langs moet komen

1/ Een topper van een ruimtevaart-expo!

Dompel je helemaal onder in het nieuwe Artemis-maanprogramma! Leerrijke infopanelen leggen het allemaal begrijpelijk en overzichtelijk uit. Historische filmfragmenten op groot scherm brengen de ruimtevaartgeschiedenis tot leven.

 

2/ Spectaculaire schaalmodellen!

Onze modelbouwers overtroffen zichtzelf en bouwden prachtige maquettes. Wat dacht je van een 4 meter hoge Saturnus V-raket, een SLS maanraket op schaal 1/33 en de nieuwe Orion-capsule op schaal 1/10! En wie weet loop je een echte astronaut tegen het lijf!

Image
ODD 2023

 

3/ Exclusieve astrofoto-tentoonstelling!

Onze astrofotografen stellen hun meest verbluffende opnames tentoon.

 

Image
ODD 2023

 

4/ 360° filmplezier met een een nieuwe fulldomefilm.

Leef je helemaal in in het maanthema van deze opendeurdagen met de nieuwe film "Moonbase - The Next Step"

 

5/ Fun & Facts! Er valt altijd veel te ontdekken bij Urania!

Alle ingrediënten die onze opendeurdagen jaarlijks tot een niet te missen evenement maken zijn er ook dit jaar: boeiende voordrachten, rondleidingen doorheen de Sterrenwacht, kijken door de grote telescoop, kennismaken met de Urania-werking en werkgroepen, rondneuzen in de astroshop, gezellig genieten op ons terras of in onze astrobar met een ruime keuze aan drankjes en streetfood van de Travelling Kitchen Foodtruck. En voor de jongsten: een springkasteel en aangepaste kindervoorstellingen in het planetarium.

Image
ODD 2023

 

 

Wanneer

Vrijdag 8 september van 20 tot 23 uur

Zaterdag 9 september van 14 tot 23 uur

Zondag 10 september:  van 14 tot 18 uur