Maansverduistering op 28 oktober 2023

18 oktober 2023

Zaterdag 28 oktober 2023, de tweede avond van de Sterrenkijkdagen, krijg je er een extra hemelverschijnsel bovenop! Er is deze avond een (gedeeltelijke) maansverduistering te bekijken!

Gedeeltelijke maansverduistering

De maan zal niet oranje-rood kleuren, want het is een gedeeltelijke maansverduistering. Een klein deel van de maan zal in de kernschaduw van de aarde terechtkomen. De maan zal zich tijdens de verduistering grotendeels in de bijschaduw van de aarde bevinden. Als gevolg daarvan krijgt de maan een eerder grauw uitzicht. 

De verduistering begint om 20.01 u wanneer de maan de bijschaduw binnentrekt.  Om 21.34 u raakt de maan de kernschaduw.  Om 22.14 u bereikt de verduistering het maximum.  En om 22.52 u is de verduistering in de kernschaduw voorbij. Tijdens het maximum lijkt er een klein hapje uit de maan te zijn. De verduistering eindigt om 0.29 u  (29 oktober) wanneer de maan de bijschaduw verlaat.

Bij het begin van de maansverduistering staat de maan op een hoogte van 16°.  Op moment van het maximum staat ze al 36° boven de horizon.  En op het einde van de verduistering  staat de maan 51° hoog.

Een waarnemingstip: de planeet Jupiter staat heel de tijd in de buurt van de maan! 


 

Sterrenkijkdagen 2023  
 

 

maansverduistering 28 oktober 2023

De maan verplaatst zich van rechts naar links in de afbeelding.  
TD = Terrestrial Dynamical Time - TD = UT1 + ΔT - Par. = tijdsduur in minuten van de verduistering in de kernschaduw    
Kaartje onderaan: in het lichte gedeelte is de verduistering zichtbaar.

Auteur: Guy Mariën