Een gloednieuw zonneobservatorium verrijst binnenkort naast het planetarium van Volkssterrenwacht Urania. Met dit hypermoderne waarnemingsgebouw zetten we een grote stap vooruit in toegankelijkheid, technologie en beleving.
Waarom een zonneobservatorium?
Het nieuwe gebouw wordt ruimer dan de bestaande waarnemingstoren en zal uitgerust worden met telescopen die speciaal ontworpen zijn voor het veilig en gedetailleerd waarnemen van de zon. Ook aan de toegankelijkheid voor wie minder mobiel is werd gedacht: een lift brengt je tot op het waarnemingsplatform.
Aansluiting op het planetarium
Het nieuwe observatorium wordt volledig geïntegreerd met het bestaande planetariumgebouw. Dit zorgt voor een logische en efficiënte bezoekersstroom tussen de verschillende onderdelen van onze sterrenwacht. Via een gedeelde ingang kunnen bezoekers eenvoudig doorstromen van een planetariumvoorstelling naar een zonnewaarneming.
Het observatorium wordt 7,5 meter hoog, met op het dak een observatiekoepel van 3 meter diameter. Binnenin wordt een centrale betonnen zuil geplaatst, waarop de telescopen trillingsvrij worden gemonteerd. Zo garanderen we een stabiel en haarscherp beeld voor elke waarnemer.
De technologie van morgen
Op de betonnen zuil komt een in hoogte verstelbare hefkolom, die toelaat om in de meest comfortabele houding naar de zon te kijken. Het observatorium wordt uitgerust met twee telescopen: een krachtige Celestron CPC1100 voor visueel licht, en onze bestaande Lunt LS80T voor waarnemingen in H-alpha licht. Dit maakt het mogelijk om niet alleen zonnevlekken te zien, maar ook spectaculaire protuberansen aan de rand van de zonneschijf.
Een nieuwe mijlpaal voor Urania
De bouw van het zonneobservatorium past in een bredere visie op de toekomst van Volkssterrenwacht Urania: een centrum zijn waar jong en oud wetenschap kunnen beleven, ontdekken en begrijpen. Het nieuwe gebouw betekent niet enkel een uitbreiding van onze infrastructuur, maar is ook een stap vooruit in de realisatie van onze missie: sterrenkunde en aanverwante wetenschappen dichter bij de mensen brengen – ook overdag, bij klaarlichte hemel.
Wil je graag je steentje bijdragen aan de realisatie van ons zonneobservatorium?