Opendeurdagen 2024 - Programma vrijdag
Ontdek wat er te beleven valt op vrijdag 13 september
Toegang GRATIS. Enkel de planetariumshows zijn betalend. Voordracht is GRATIS maar vooraf aanmelden is nodig want het aantal plaatsen is beperkt.
DEUREN OPEN OM 19.30 UUR
Vrij bezoek mogelijk van 19.30 tot 23 uur.
DOORLOPEND
- Thematentoonstelling "Ruimtetelescopen" - Zoektocht - Permanente tentoonstelling met unieke meteorietcollectie - Astrofototentoonstelling met de mooiste opnames van Urania's Astrofotografen.
- Infostanden jeugdwerking Oberon - werkgroepen (Weerkunde - WGAS - WAU - Radio-astronomie) - astroreizen - bibliotheek.
- Cursusinschrijvingen
- Bezoek aan de observatietoren met de 40 cm Gobelijntelescoop
- Astrobar en Astroshop
PROGRAMMA
19.45 uur: Planetariumshow met fulldomefilm voor kinderen "Dinosaurussen, een verhaal over overleven".
20 uur: Start gegidste rondleiding door de sterrenwacht en de tentoonstelling
20.30 uur: Voordracht door Koen Geukens - "Ghostbusters".
Eeuwenlang was de de nachtelijke hemel een inspiratiebron voor verhalen, het speelterrein van goden en aanverwanten. Tot in 1610 Galileo voor het eerst een telescoop op de hemel richtte en er zich een hele nieuwe wereld opende. Het kostte de Aarde zijn centrale plaats in het universum, maar daarnaast waren er ook zoveel meer sterren. Andere technieken deden langzaam hun intrede om de geheimen van het heelal te ontsluieren. Met spectroscopie en fotografie - gecombineerd met sterrenkijkers - kreeg je ideale "ghostbusters".
Een goeie honderd jaar geleden werd alles weer op zijn kop gezet. Niet alleen bleek het heelal wat groter te zijn dan onze eigen melkweg, het werd nog steeds groter. Met andere woorden, reken je terug in de tijd dan kom je terecht bij wat in die tijd door sommigen spottend de Big Bang werd genoemd.
Vijftig jaar later zou de ruimtevaart mogelijk maken dat er telescopen in de ruimte konden geplaatst worden. Niet alleen om beter te kunnen kijken, maar ze brengen ook het heelal in kaart in golflengtes die wij niet kunnen "zien" vanop Aarde. De James Webb Space Telescope maakt niet alleen onzichtbare dingen zichtbaar, deze "ghostbuster" is ook een tijdmachine, terugkijkend tot aan de eerste sterren en eerste melkwegstelsels.
En met de ontdekking van donkere materie en donkere energie helpen ruimtetelescopen ook jacht te maken op de nieuwe "spoken" in de sterrenkunde.
VOLZET - INSCHRIJVEN NIET MEER MOGELIJK
20.30 uur: Start gegidste rondleiding door de sterrenwacht en de tentoonstelling
20.45 uur: Planetariumshow met fulldomefilm "Two Small pieces of Glass - The Amazing Telescope"
21 uur: Start gegidste rondleiding door de sterrenwacht en de tentoonstelling
21 uur: ENKEL BIJ HELDER WEER - Kijkavond
Er zullen meerdere telescopen gericht worden op de maan, de planeet Saturnus en heldere deepsky-objecten.
21.30 uur: Start gegidste rondleiding door de sterrenwacht en de tentoonstelling
21.45 uur: Planetariumshow met fulldomefilm "Phantom of the Universe"