10-11 mei 2024: spectaculair poollicht in België (en elders).

14 mei 2024

De zwaarste zonnestorm in jaren zorgde in de nacht van 10 op 11 mei 2024 voor prachtig poollicht in onze streken!

poollicht

Het poollicht of noorderlicht is een verschijnsel dat je normaal gezien enkel in het Hoge Noorden kan zien. Vandaar ook de naam... 

Het ontstaat doordat geladen deeltjes afkomstig van de zon in botsing komen met het magneetveld van de aarde. Hoog in de atmosfeer laten ze dan zuurstof- en stikstofatomen opgloeien. Hoe krachtiger de zonnewind, hoe sterker het poollicht. Heel af en toe heb je een heuse zonnestorm. Daarbij wordt poollicht zo intens en het gebied van de impact zo groot dat het zelfs tot in onze streken, en zelfs nog veel zuidelijker, wordt waargenomen.

Dat gebeurde vorige week, op vrijdag 10 mei 2024.  Een reusachtige zonnevlek, een actief gebied op de zon, vergezeld door enkele grote uitbarstingen (CME’s _ Coronale Massa Ejecties) lieten het interplanetair magnetisch veld op hol slagen.  Wanneer deze wolk van geladen deeltjes de aarde bereikte, zorgde dat voor hemels vuurwerk. Over heel de aarde, met uitzondering van de tropen, kon het poollicht worden waargenomen.  

 

Opname van de zon op 9 mei 2024. De reusachtige zonnevlekken (witte kader) waren de oorzaak van de zware geomagnetische storm, met bijbehorend poollicht.

 

Het was meer dan 20 jaar geleden, meer bepaald van 22 oktober 2003 dat we dat nog mochten meemaken... Een samenloop van omstandigheden zorgde er bovendien voor dat het verschijnsel optimaal zichtbaar was: het was helder weer én er was geen storend maanlicht.

Foto's: Jona Gladines, John van der Zande, Didier Van Hellemont, Jan Verbist, Yvan Verhelle, Dirk Van Luyten, Hilde Willemsen

 

Vele van onze leden lieten deze kans niet onbenut en er werden talloze foto's gemaakt van dit uniek schouwspel. We bundelden de mooiste opnames in een foto-album

Foto-album poollicht 10 - 11 mei 2024

 


Wil je geen 20 jaar wachten op de volgende poollicht-uitbarsting in onze streken? Dan plan je best een (winter)reis naar het Hoge Noorden. Urania's Astroreizen begeleidt al meer dan 20 jaar astronomisch getinte reizen, waaronder talrijke poollichtreizen!

Na 2 geslaagde poollichtreizen de afgelopen winter (naar Zweeds Lapland en naar IJsland) staat er opnieuw een arctisch avontuur in de planning voor volgend jaar: van 21 tot 25 maart kan je mee naar Zweeds Lapland!

Info poollichtreis Lapland