Een absoluut waanzinnig plan om Mars een kunstmatige magnetosfeer te geven

01 december 2021

Van Mars een tweede Aarde maken, is een van de grote dromen van de mensheid. Mars heeft veel te bieden. De dag is ongeveer even lang als die van de aarde, er is veel bevroren water net onder het oppervlak en het kan waarschijnlijk op tijd een redelijk ademende atmosfeer krijgen. Maar een van de dingen die het mist, is een sterk magnetisch veld. Dus als we van Mars een tweede aarde willen maken, moeten we er een kunstmatige van maken.

Terraforming Mars is een van de grote dromen van de mensheid. Mars heeft veel te bieden. De dag is ongeveer even lang als die van de aarde, er is veel bevroren water net onder het oppervlak en het kan waarschijnlijk op tijd een redelijk ademende atmosfeer krijgen. Maar een van de dingen die het mist, is een sterk magnetisch veld. Dus als we van Mars een tweede aarde willen maken, moeten we er een kunstmatige van maken.

De reden waarom magnetische velden zo belangrijk zijn, is dat ze een planeet kunnen beschermen tegen zonnewind en ioniserende deeltjes. Het magnetische veld van de aarde voorkomt dat de meeste hoogenergetische geladen deeltjes het oppervlak bereiken. In plaats daarvan worden ze afgebogen van de aarde, waardoor we veilig zijn. Het magnetische veld helpt ook voorkomen dat zonnewinden de atmosfeer van de aarde in de loop van de tijd strippen. De jonge Mars had een dikke, waterrijke atmosfeer, maar deze werd geleidelijk uitgeput door het ontbreken van de bescherming van een sterk magnetisch veld.

Bij de foto: Een wetenschappelijke visualisatie van de elektromagnetische stromen rond Mars. Afbeelding:NASA/Goddard/MAVEN/CU Boulder/SVS/Cindy Starr


Helaas kunnen we het magnetische veld van de aarde niet zomaar op Mars recreëren. Ons veld wordt gegenereerd door een dynamo-effect in de kern van de aarde, waar de convectie van ijzerlegeringen het aardmagnetisch veld van de aarde genereert. Het binnenste van Mars is kleiner en koeler, en we kunnen het niet zomaar "opstarten" om een ​​magnetische dynamo te creëren. Maar er zijn een paar manieren waarop we een kunstmatig magnetisch veld kunnen creëren, zoals een recente studie laat zien.

Ideeën voor het genereren van een magnetisch veld op Mars zijn al eerder voorgesteld en omvatten meestal op de grond of orbitale solenoïden die een basisniveau van magnetische bescherming creëren. In de tv-serie *The Expanse* zie je een aantal scènes waarin je er een glimp van opvangt. Hoewel deze laatste studie erkent dat dit zou kunnen werken, stelt het een nog betere oplossing voor. 

Bij de foto: Een torus van geladen deeltjes zou Mars een magnetisch veld kunnen geven. Afbeelding: Ruth Bamford


Zoals de studie aangeeft, als je een goed planetair magnetisch veld wilt, heb je echt een sterke stroom geladen deeltjes nodig, hetzij binnen de planeet of rond de planeet. Omdat het eerste geen goede optie is voor Mars, kijkt het team naar het laatste. Het blijkt dat je dankzij de maan Phobos een ring van geladen deeltjes rond Mars kunt creëren.

Phobos is de grootste van de twee Marsmanen en draait vrij dicht om de planeet. Zo dichtbij dat het elke 8 uur een reis rond Mars maakt. Dus stelt het team voor om Phobos te gebruiken door deeltjes van het oppervlak te ioniseren en ze vervolgens te versnellen zodat ze een plasmatorus creëren langs de baan van Phobos. Dit zou een magnetisch veld creëren dat sterk genoeg is om een ​​geterraformeerde Mars te beschermen.

Het is een gewaagd plan, en hoewel het haalbaar lijkt, zouden de technische hindernissen aanzienlijk zijn. Maar zoals de auteurs aangeven, is dit het moment voor ideeën. Begin nu na te denken over de problemen die we moeten oplossen en hoe we ze kunnen oplossen, zodat wanneer de mensheid Mars bereikt, we klaar zijn om de beste ideeën op de proef te stellen.


Referentie: R.A. Bamford, et al. "Hoe maak je een kunstmatige magnetosfeer voor Mars." Acta Astronautica 190 (2022): 323-333.

Vertaler
Jan Vyvey
Bron
Universe Today, Dr. Brian Koberlein